Més de 1.200 persones es formen en els cursos d’idiomes promoguts per Barcelona Activa

Un 53% de l’alumnat són persones que es trobaven en situació d’atur, i un 72% dones, la majoria amb estudis universitaris

Més de 1.200 persones s’han format en els cursos d’idiomes que, per primera vegada, Barcelona Activa amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona, amb l’Escola Oficial d’Idiomes de Drassanes i el Servei de Llengües de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha realitzat durant el segon semestre del 2021.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha destinat a aquesta mesura, anomenada Reskilling Idiomes, un 1.000.000€ amb l’objectiu de capacitar en competències professionals i lingüístiques la ciutadania perquè reforçar el coneixement d’idiomes és un pas imprescindible per a la competitivitat del futur.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha destacat que “potenciar l’aprenentatge i el domini de diferents idiomes respon a una aposta molt decidida, en ple segle XXI, per ajudar a millorar les competències professionals de les persones treballadores o que es troben en procés de cerca de feina, i també per continuar enfortint la competitivitat de Barcelona, una ciutat amb una notable presència d’empreses internacionals i amb una gran projecció global. Per això, els resultats d’aquestes formacions impulsades per Barcelona Activa i pel Consorci d’Educació han estat un èxit, perquè ens han permès ajudar a millorar les competències idiomàtiques de més de 1.200 persones, tant joves com sèniors, el que ens permetrà estar millor preparats i millor posicionats en un entorn laboral cada vegada més globalitzat, i també perquè a la vegada s’enforteix el caràcter de Barcelona com a ciutat cosmopolita i més atractiva per la comunitat internacional”.

A Barcelona, ciutat amb gran projecció global, seu d’empreses multinacionals i pimes de projecció internacional, amb atracció d’inversions, persones emprenedores i projectes en sectors estratègics, la capacitació en idiomes és molt necessària. A més, l’activitat en l’àmbit turístic i d’hospitalitat de la ciutat és una crida al coneixement d’idiomes estrangers. La població de Barcelona té un caràcter cosmopolita i divers, cal destacar que la comunitat internacional parla 300 llengües als seus carrers, i la població estrangera representa el 22,4% del total.

Anglès i francès, els més sol·licitats

Tot i que Barcelona és la segona ciutat d’Espanya que presenta millor nivell en el coneixement de l’anglès, el rànking mundial que avalua el domini de l’idioma en els adults del EF English Proficiency situa Espanya a la cua d’Europa, amb un estancament durant 10 anys consecutius.

Reskilling Idiomes de l’Ajuntament de Barcelona vol incidir en una ciutadania més preparada i amb més competències idiomàtiques. La mesura estava destinada a 1.000 persones i en total s’ha arribat a 1.228, un 22% més del previst inicialment, les quals han fet 1.656 accions, tenint en compte cursos i acreditacions.

Els cursos han tingut una durada de 30 hores a 100 hores, alguns amb temàtica general i d’altres especialitzats per a les feines en sectors com ara comerç, restauració i administratiu, i d’altres, per a preparació de certificats o per examinar-se i acreditar un nivell.

De l’alumnat que ha cursat cursos d’idiomes generals, el 67% han triat nivells inicial (A1). Dels cursos d’obtenció de títol oficial i preparació de certificació, en concret del B2, el 52% ja comptaven amb la fluïdesa necessària per comunicar-se sense esforç amb parlants nadius. L’anglès ha estat la llengua on hi ha hagut major participació (71%), seguit pel francès (13%), alemany (7,8%), italià (4,7%), xinès (1,4), rus (0,8%), i àrab (0,7%).

Perfil de l’alumnat: 72% dones majors de 40 anys i amb estudis universitaris

El 81% de les persones que han participat és resident a Barcelona ciutat, el perfil majoritari (72%) és el de dona major de 40 anys amb estudis universitaris. Quant a la situació laboral de les persones participants el 53% estava en situació d’atur.

Els cursos, oberts a tota la ciutadania, han estat seguits per persones ateses des de Barcelona Activa que estaven definint itineraris per a la seva millora professional i han pogut realitzar els cursos de Reskilling Idiomes. A més, han participat persones de programes d’ocupació de la ciutat, com el Programa del Raval “Prometeus” que vol afavorir que joves del barri realitzin estudis superiors.

Una anàlisi més específica de la procedència de les persones participants situa en primer lloc al districte de l’Eixample, amb el 17%, seguit de Sant Martí (16%) i Sants-Montjuïc (14%). Els cursos s’han pogut seguir virtualment o en format híbrid, i els exàmens s’han fet presencials a la UAB.

Reskilling o millora de competències en diferents àmbits

A més de Reskilling Idiomes, Barcelona Activa ofereix formacions especialitzades per reciclar-se dins de diferents sectors, Reskilling sectorial, com logística, esports i nàutica, entre d’altres. I també ofereix Reskilling digital, per millorar tant les competències tecnològiques bàsiques com cursos de programació web, tenint en compte l’alta demanda d’empreses que cerquen aquests tipus de perfil, tant a l’àmbit local, nacional i internacional.

Les mesures de Reskilling responen a l’aposta del consistori barceloní en fer créixer el talent a la ciutat i en donar resposta a l’augment de demanda de perfils laborals en la nova economia.