L’Orgull LGTBI envaeix set museus i monuments

Visites comentades, itineraris especials, exposicions temporals i xerrades són algunes de les propostes amb què aquestes institucions volen promoure, els mesos de juny i juliol, una relectura de les seves col·leccions i espais

Els museus surten de l’armari. Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que té lloc el proper 28 de juny, set institucions culturals han decidit transformar els seus espais i la seva programació per celebrar la diversitat sexual i de gènere des dels seus respectius àmbits de treball. Exposicions temporals, visites comentades, itineraris especials i xerrades són algunes de les activitats amb les que, durant els mesos de juny i juliol, museus i monuments volen facilitar una nova mirada d’obres d’art, col·leccions, galeries i edificis patrimonials. L’objectiu és posar en valor realitats que, fins ara, eren poc representades o desconegudes en els relats museogràfics habituals.

El projecte “Museus LGTBI” és una iniciativa de set institucions culturals que formen part del Grup de Treball Museus i Públics (Fundació Joan Miró, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i els Museus de Sant Cugat del Vallès), que han volgut mostrar el seu compromís amb la diversitat sexual i de gènere dissenyant propostes que analitzen les diversitats dels cossos, rellegeixen usos i costums històrics, destaquen les trajectòries personals d’activistes, descobreixen les facetes ocultes d’artistes o fan una aproximació queer a la seva obra, entre altres qüestions.

El Centre LGTBI de Barcelona va iniciar la seva vinculació amb el projecte organitzant una sessió formativa perquè els professionals que formen part del Grup de Treball tinguessin una visió general de diferents aspectes relacionats amb la diversitat sexual, afectiva i de gènere a l’hora de desenvolupar les propostes. A més, ha facilitat que els equipaments comptessin amb l’assessorament de Víctor Ramírez Tur, historiador de l’art que també ha comissariat el projecte expositiu del Museu Marítim de Barcelona i la programació del Museu Nacional d’Art de Catalunya, i que ha dissenyat l’activitat amb què el Centre LGTBI vol resumir l’esperit reivindicatiu de la iniciativa.

El compromís dels museus, visible a la ciutat i a les xarxes socials

El projecte “Museus LGTBI” porta aparellada una campanya de comunicació, coordinada pel Centre LGTBI, que vol refermar i fer notori el compromís de les set institucions impulsores amb els drets de les persones LGTBI. L’element gràfic més destacat és el cor, que actua com a fil conductor d’un relat en què prenen protagonisme els colors de la bandera LGTBI i diferents obres d’art que es relacionen i dialoguen amb conceptes com amor, diversitat, Barcelona i cultura. La campanya es farà visible en espais exteriors de la ciutat durant els mesos de juny i juliol, coincidint amb la celebració de l’Orgull LGTBI, i també es desenvoluparà a les xarxes socials per arribar a un perfil de públic molt més ampli. A més, tota la programació es podrà consultar al web museuslgtbi.barcelona, des d’on la ciutadania podrà accedir als portals dels diferents museus per fer la inscripció o comprar les entrades, si s’escau.