L’independentisme supera el 50% dels vots

La pujada de la CUP eixampla la representació independentista i manté la clau de la majoria

Els partits independentistes han ampliat la majoria absoluta que ja posseïen al Parlament i han superat el 50% dels vots, un dels objectius de les formacions favorables a la independència de Catalunya, després d’aconseguir el 51,11% amb el 98,09% del vot escrutat.

La suma d’ERC, Junts i la CUP ha arribat als 74 diputats, quatre més que els 70 del 2017, i obtingut la màxima representació de l’independentisme de la història, superant els 72 escons del 2015, quan CDC i ERC es van presentar plegats en la coalició JxSí.

Malgrat quedar per darrere del PSC, que ha vençut en vots i aconseguint 33 escons, ERC s’ha situat com la segona força en vots també amb 33 escons, Junts 32 diputats, i CUP ha pujat fins a la quarta força, passant de quatre a nou diputats.

En comparació amb l’anterior legislatura, ERC i Junts perden un escó –sumaven 66 escons–, i és la CUP el partit que, amb la seva pujada de 4 a 9 escons, ha fet créixer la suma de l’independentisme a la cambra catalana.

En les dues legislatures anteriors, els cupaires tenien la clau de la majoria absoluta de l’independentisme, perquè els dos partits majoritaris d’aquest bloc no sumaven els 68 escons necessaris, fet que va suposar que la CUP fos determinant en el pas al costat de l’expresident Artur Mas, en les investidures de Carles Puigdemont i Quim Torra, i fins i tot en l’aprovació dels pressupostos del 2017.

La CUP continuarà mantenint aquest paper, perquè ERC i Junts no arriben a la majoria absoluta per si mateixos, per la qual cosa els seus vots seran determinants en les aliances dels partits favorables a la independència.

1,3 milions de vots

A més d’ampliar la majoria en escons, els partits independentistes han superat el 50% dels vots, l’objectiu que s’havien marcat les diferents llistes, malgrat que no es posen d’acord sobre què cal fer després d’aconseguir-ho.

La suma d’ERC, Junts, CUP, PDeCAT i Primàries –aquests dos últims no ha obtingut representació al Parlament– ha arribat al 51,11%, i millora en més de tres punts el 47,5% de les eleccions del 21 de desembre del 2017, que es van celebrar tot just després de l’1-O, l’aplicació del 155 i pocs mesos després de l’empresonament dels presos independentistes.

Amb la caiguda de la participació, aquest augment en el percentatge del vot no s’ha vist traduït en el nombre de vots obtinguts pels partits independentistes, que ha baixat en gairebé 700.000 suports: el 2017 va obtenir 2.115.340 suports, la xifra més alta de la seva història, i ara la suma dels cinc partits favorables a la independència es queda en els 1.420.626 vots.