L’Hospital de Sant Pau de Barcelona ingressa el 40% de les seves urgències per Covid-19

La directora d'Urgències: "No conec cap altra patologia que generi aquesta taxa d'ingressos"

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

La directora del servei d’urgències de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, Mireia Puig, ha alertat que el 40% de les urgències que arriben al centre per Covid-19 s’han d’ingressar, i d’aquestes un 10% acaba a la unitat de vigilància intensiva (UCI).

El director de l’UCI de l’hospital, Jordi Mancebo, ha afegit que, d’aquest 10% de pacients que arriben als llits de crítics, en moren un 20-30%, mentre que, d’aquells pacients ingressats a llits hospitalaris normals, en moren un 7-8%, ha declarat a Europa Press.

Puig ha subratllat que, després de la cara visible del pacient asimptomàtic, hi ha un grup molt important de malalts que desenvolupen una pneumònia, dels quals un alt percentatge requereix ingrés hospitalari: “No conec cap altra patologia que generi aquesta taxa d’ingrés. És enorme”.

Mancebo ha concretat que el perfil dels ingressats a l’UCI no ha canviat, com tampoc ho ha fet el quadre clínic, tot i que la mortalitat ha disminuït: “La mortalitat és una mica més baixa que en la primera onada i els malalts estan igual de greus però ara tenim més temps”.

Sobre el volum d’ingressos, el director de l’UCI ha explicat que aquest divendres hi va haver el “pic més important” des que va començar la segona onada, malgrat les limitacions del Govern per frenar el creixement de la pandèmia.

En aquest sentit, Puig ha insistit que, quan s’impulsen mesures, el seu efecte triga dues setmanes a veure’s reflectit: per això, tot i que ara com ara s’han frenat els contagis, el nombre d’ingressos continuarà creixent i “no es notarà millora” fins d’aquí a tres setmanes.

Desprogramacions

Malgrat l’increment de la pressió assistencial derivat del coronavirus, l’hospital no ha desprogramat altres activitats “per ara” gràcies a la flexibilització d’espais i de personal: estan fent servir àrees complementàries, com una unitat de semicrítics i vestíbuls per a l’ampliació de les urgències.

Mosso ha reivindicat l'”esforç enorme” a tota l’àrea d’urgències per augmentar el nombre de llits, evitar ingressos innecessaris i filtrar adequadament els malalts, cosa que permet optimitzar els llits de l’hospital.

Plantilla

Tot i que el centre encara no ha desprogramat activitats assistencials, Mancebo ha dit que han viscut l’inici de la segona onada amb una “extrema preocupació” perquè el personal sanitari està esgotat després de l’impacte de la primera onada, que va suposar una allau de feina.

Així, ha instat l’administració a evitar que aquest desgast vagi a més, que avaluï la gravetat d’estrès del personal i les seves possibles conseqüències, que ofereixi ajuda psicològica i –puntualment– psiquiàtrica, i també més descansos.

Puig ha afegit que formar part d’un equip protegeix el personal, i també entendre que la seva feina té un “altíssim valor”, tot i que això no ajudi a la situació física i anímica de la plantilla.

“Hi ha molta fragilitat. La gent no està bé: han patit molt i continuaran patint molt en els propers mesos fins que tinguem una vacuna, i això és un risc major per al sistema”, ha advertit Mancebo.

Tractament

Puig ha defensat que, amb la recerca del tractament, la comunitat mèdica vol millorar la supervivència de la ciutadania i minvar el temps de la malaltia –per evitar complicacions–, i ha lamentat que, amb els assajos clínics en marxa, “no hi ha indicis que aparegui un medicament amb aquestes condicions”.

Per la seva banda, Mancebo ha assegurat que “no se sortirà” de la pandèmia mentre no hi hagi un tractament, i ha reivindicat la importància de la vacuna per protegir la gent.

Tots dos doctors han insistit en la importància de les mesures de prevenció –higiene de mans, ús de mascareta i distanciament social– i han afegit que l’impacte de la pandèmia aquest hivern dependrà del comportament social.