L’Hospital de Bellvitge crea una unitat específica per atendre les seqüeles de la covid-19

Es coordinarà amb l'atenció primària per atendre també pacients tractats als CAP

L’Hospital de Bellvitge posa en marxa una unitat funcional multidisciplinària que neix per respondre a les necessitats assistencials que es preveu que puguin tenir els pacients que han passat una infecció per covid-19. Algunes de les seqüeles més greus són les de caràcter pulmonar, com ara la fibrosi i d’altres tipus de malalties intersticials. L’hospital es coordinarà amb l’atenció primària per atendre també pacients tractats als CAP. La cap del Servei de Pneumologia, Salud Santos, avisa que es tracta d’un volum de pacients “que pot ser alt”. Aquests persones poden patir seqüeles a nivell pulmonar o d’interstici, i també d’altres de caràcter sistèmic, com ara afectacions musculars o l’anomenada debilitat associada a la UCI, afegeix Santos.

L’equip d’aquesta unitat està integrat per professionals mèdics i d’infermeria dels serveis de Pneumologia, Rehabilitació, Urgències, Malaltes Infeccioses, Medicina Interna, Farmàcia i Radiodiagnòstic de l’hospital i d’atenció primària. Tots plegats articularan el treball de l’equip en un doble circuit de prevenció i detecció.

Com a punt de partida del primer circuit, adreçat a les persones tractades a l’hospital, el Servei de Pneumologia de Bellvitge ja està actuant de forma proactiva per a la detecció precoç de possibles seqüeles de la pandèmia. El procediment s’inicia amb una consulta telemàtica amb els pacients 30 dies després de rebre l’alta, que serveix per fer un primer balanç global del seu estat. Posteriorment, als 2 mesos, es realitza un control tomogràfic-clínic del pacient amb proves radiològiques i funcionals (pneumologia i rehabilitació) per veure l’evolució i la presència de possibles seqüeles. Finalment, als 6 mesos un darrer control estableix si el pacient està en condicions de rebre l’alta definitiva o si necessita derivació a una unitat o servei específic.

La segona pota del circuit és específica per a l’Atenció Primària i es desplega en base a les interconsultes virtuals entre els metges de família i diferents professionals de la nova Unitat Funcional. Aquí s’inclouen les persones que no hagin esta ateses a l’hospital, sinó als CAP, i també les que viuen a les residències de gent gran.

A més, l’hospital lidera un estudi multicèntric estatal que pretén identificar persones amb predisposició genètica a desenvolupar fibrosi postCovid enfront d’altres que recuperen correctament el funcionament pulmonar. L’estudi també s’enfocarà sobre el paper de la rehabilitació en la recuperació dels pacients. El treball es farà en diferents centres de Madrid i Barcelona.