L’Escena Poblenou celebra les dues dècades d’història

El Festival de Creació Contemporània convida joves de la generació Z a gestar part del cartell del certamen

La directora del Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou, Ada Vilaró, a punt de bufar les espelmes pels 20 anys d'història del certamen. ACN

El Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou arriba aquest any a les dues dècades d’història i ho celebra programant 20 espectacles. El certamen, que tindrà lloc del 21 al 24 d’octubre, incorpora gèneres com el teatre, la dansa, el circ i la música amb 6 propostes embrionàries, 1 en procés de creació i 13 peces acabades, 3 de les quals són treballs d’artistes que ja han passat pel festival. El festival també s’obre als joves que ronden la vintena, l’anomenada generació Z, i els ha convidat a crear el Col·lectiu Eszena Poblenou. S’han encarregat d’escollir un dels espectacles que el festival recupera d’edicions anteriors per celebrar el seu aniversari (‘Likes’, de Núria Guiu) i organitzaran una dinàmica participativa.

La programació del festival continua apostant per propostes escèniques contemporànies, multidisciplinàries i amb la realitat social actual, el suport a la creació, la reivindicació de l’espai públic i una forta presència de dones creadores. Concretament, a l’Escena Poblenou d’enguany hi ha 5 espectacles creats i dirigits per dones i 9 d’autoria compartida entre creadores i creadors.

De la complicitat d’Escena Poblenou amb joves que ronden la vintena sorgeix el Col·lectiu Eszena Poblenou, que ha participat en la selecció de propostes d’Embrions, ha triat un dels espectacles que el festival recupera d’edicions anteriors i organitza ‘L’assemblea de les arts escèniques: com volem que sigui aquest futur imminent?’, on convida a reflexionar a tot el sector i a referents joves de les arts escèniques. El festival també reforça l’escolta als públics més joves programant propostes innovadores, entre les quals destaca l’espectacle ‘To like or not to like’, creat per la directora del festival Ada Vilaró, amb la complicitat del Grec Festival, Projecte Ingenu i la Fundació Brossa.

Escena Poblenou hi suma també dos tallers sobre el poder transformador de l’escena i l’art. D’una banda, Xavi Manubens, que presenta la proposta performativa Symphony Performance al festival, farà un taller amb joves a l’Institut Quatre Cantons sobre la pràctica drag i el transformisme. De l’altra, el col·lectiu desShakers, que impulsa iniciatives que posen en valor el sistema de l’art a l’espai públic, farà un taller amb joves del projecte Clic de la Fundació Ires i mostrarà els resultats dins del festival.

Per quart any consecutiu, el festival ofereix també el focus Escena Balear, amb la voluntat de crear sinergies amb l’escena de creació contemporània de les Illes Balears i que inclou dos espectacles. Escena Poblenou també torna a oferir una àmplia programació familiar dins de la tercera edició del Festival Valentina, amb tres espectacles, i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de propostes, tallers i activitats.

Sota el lema #obrimelsulls el festival reivindica enguany una escena presencial per mirar-nos en l’altre i per mirar el món que ens envolta, amb propostes que ens parlin sobre el moment actual, amb llenguatges diversos i compromesos.

El festival també reforça l’escolta als públics més joves programant propostes innovadores, entre les quals destaca l’espectacle ‘To like or not to like’, creat per la directora del festival Ada Vilaró, amb la complicitat del Grec Festival, Projecte Ingenu i la Fundació Brossa. Escena Poblenou hi suma també dos tallers sobre el poder transformador de l’escena i l’art. D’una banda, Xavi Manubens, que presenta la proposta performativa Symphony Performance al festival, farà un taller amb joves a l’Institut Quatre Cantons sobre la pràctica drag i el transformisme. De l’altra, el col·lectiu desShakers, que impulsa iniciatives que posen en valor el sistema de l’art a l’espai públic, farà un taller amb joves del projecte Clic de la Fundació Ires i mostrarà els resultats dins del festival.

Per quart any consecutiu, el festival ofereix també el focus Escena Balear, amb la voluntat de crear sinergies amb l’escena de creació contemporània de les Illes Balears i que inclou dos espectacles. Escena Poblenou també torna a oferir una àmplia programació familiar dins de la tercera edició del Festival Valentina, amb tres espectacles, i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de propostes, tallers i activitats.

La directora del festival, Ada Vilaró, ha avançat que la programació està inspirada directament en els joves “perquè aportaren la seva mirada al festival”. Vilaró ha comparat la trajectòria del certamen a un “miracle”. “Aguantar un festival independent, tot i que amb ajuda pública, és un acte de resistència”, ha reblat.