L’espai museístic de les Cases Barates del Bon Pastor avança. La Comissió de Govern ha aprovat inicialment el projecte executiu de les obres d’adequació d’una illa de cases d’aquest barri de Sant Andreu per recordar i posar en valor la seva memòria històrica. Es tracta d’una de les actuacions incloses en el Pla de Barris del districte de Sant Andreu, i comptarà amb una inversió de 2,3 milions d’euros. Està previst que els treballs s’iniciïn a principis de 2022 i acabin al cap d’un any.
El conjunt de les cases barates del Bon Pastor es va construir l’any 1929, promogut pel “Patronato de la habitación”. El complex el conformaven un total de 784 habitatges en planta baixa, agrupats en illes rectangulars amb dues tipologies; habitatges en mitgera i de cantonada. El projecte de museu busca recordar aquell moment de la història urbanística de la ciutat, que no s’explica sense el context social i econòmic del moment.
L’emplaçament de l’esmentat equipament és la illa situada entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt i el formen 16 habitatges, quatre dels quals es conservaran com a cases museu rehabilitades que seran rèpliques dels originals. Cada habitatge disposava de tres dormitoris, un espai de cuina/menjador i un pati amb un espai cobert on s’ubicaven el lavabo i l’eixida.
L’espai del conjunt museístic es distribuirà de la següent manera:
-
- Quatre cases a mantenir i rehabilitar com a cases museu, ambientades en diferents moments històrics .
-
- Quatre cases destinades a espais expositius, en les quals es preveu que s’expliqui la història de l’habitatge de Barcelona.
-
- Vuit cases per programa funcional d’equipament de barri i la resta de l’espai museu (sales de reunions, espais de treball, espais d’aula i sala d’actes, arxiu…).
La proposta dona molta importància al fet de respectar i posar en valor el patrimoni de l’edifici existent i alhora donar resposta a les necessitats que planteja el nou programa funcional del museu. El nou ús serà respectuós amb l’arquitectura original de les cases barates, que es defineix per la seva fragilitat i senzillesa constructiva i tipològica característica de les circumstàncies que van originar la seva construcció.
El projecte també preveu incorporar la gestió comunitària de l’espai en estreta col·laboració amb el MUHBA, el districte, i les entitats del barri, de forma especial amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i la seva vocalia de Memòria Històrica.