Les mascaretes i la distància física es mantindran després de l’estat d’alarma

El Govern es va comprometre fa uns dies amb Ciutadans a establir un marc d’actuació comuna a tot Espanya per garantir la sortida ordenada de l’Estat d’Alarma el proper 21 de juny.

Fonts de la formació taronja al·legaven que no es podia deixar en mans de cada comunitat la gestió exclusiva d’una epidèmia que no entén de fronteres. Aquesta mateixa preocupació se l’havien transmès alguns presidents autonòmics a Pedro Sánchez, temorosos davant la possibilitat que algun dels seus col·legues eliminessin prohibicions, com ara la de celebrar grans esdeveniments o eliminar l’ús obligatori de les mascaretes en aquells llocs on no es pugui respectar la distància física establerta de dos metres.

Ahir, el president de el Govern va anunciar que dimarts que ve el Consell de Ministres aprovarà un reial decret que establirà les normes bàsiques que totes les comunitats hauran de complir en relació a l’epidèmia del coronavirus. Un marc jurídic comú que permeti mantenir la mateixa línia de lluita contra la Covid a tot el territori. Aquest decret, en què ja treballa el Ministeri de Sanitat, inclourà nombrosos camps, des del transport fins al comerç. I, per descomptat, el relatiu a la sanitat.

En aquest punt, fonts de Govern van informar que aquest decret establirà l’obligació de mantenir les mesures de prevenció actuals, és a dir, s’haurà de mantenir les distàncies interpersonals de dos metres en tots els espais públics, inclosa l’hostaleria i els comerços, així com a les escoles ia la feina durant tot el període anomenat “nova normalitat” i que durarà fins que hi hagi tractament o una vacuna contra la coronavirus. En aquest punt, seguirà sent obligatori l’ús de mascaretes a les mateixes condicions actuals (en el transport públic, sempre, i en els espais oberts i tancats quan no es pugui garantir aquesta distància entre les persones) i l’obligació dels comerços de disposar de desinfectants a l’entrada dels mateixos.

El responsable d’el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va informar ahir que estan treballant en aquest marc legal i que, pel que fa a l’àmbit sanitari, l’objectiu és que les comunitats mantinguin la capacitat assistencial actual per poder actuar no només si hi ha un rebrot si no de cara a una segona onada de l’epidèmia a la tardor.

També s’exigirà a les comunitats que mantinguin les previsions de compra de productes sanitaris i d’equips de protecció individual, així com els sistemes d’informació i la comunicació a l’Ministeri de Sanitat per controlar l’esdevenir de l’epidèmia.