Les associacions d’autònoms negocien amb el govern espanyol la pròrroga de les ajudes

El Ministeri de Seguretat Social es reuneix amb UPTA, ATA i UATAE per abordar l'ampliació del model d'ajuts

Les associacions d’autònoms negociaran aquesta tarda amb el govern espanyol la pròrroga de l’esquema de protecció vinculat a la pandèmia que expira aquest 31 de gener. El Ministeri de Seguretat Social es reunirà amb les organitzacions més representatives –Upta, ATA i Uatae– aquesta tarda per abordar l’allargament de les ajudes, vigents des de l’octubre. Les tres associacions reclamaran més protecció pels treballadors per compte propi i l’ampliació de la prestació per cessament d’activitat “almenys fins al maig”, modificant-lo de manera que arribi a “tots els autònoms”, ha demanat Upta en un missatge a Twitter.

La primera tanda d’ajudes per compensar les pèrdues dels autònoms que es va iniciar el març del 2020 va arribar a prop de la meitat dels autònoms de Catalunya, però les dues pròrrogues successives han anat restringint l’accés a les ajudes. A finals d’any, el govern espanyol va abonar 67.438 prestacions extraordinàries pels autònoms catalans. Des de març, l’executiu de Pedro Sánchez ha abonat 828 milions d’euros als treballadors per compte propi a Catalunya.

Ara mateix, els treballadors per compte propi poden rebre una prestació extraordinària per cessament d’activitat i baixos ingressos o un ajut que és compatible amb treballar sempre que es puguin demostrar pèrdues del 75% de la facturació. La primera és del 50% de la base reguladora, mentre que la segona arriba al 70%. Hi ha una tercera via per accedir a ajudes en cas de ser autònom de temporada. Tot i això, aquesta subvenció és la que ha funcionat pitjor, ja que va tancar l’any amb 649 beneficiaris a l’Estat.

Les associacions en representació dels autònoms reclamen canvis per fer més accessibles les ajudes i exigeixen eliminar el requisit per accedir a la prestació de cessament d’activitat que obliga haver-ne sigut beneficiari entre març i juny, cosa que deixa fora els autònoms de baixa en aquell moment.

Uatae reclama un “nou escut social” definit des de zero i “noves ajudes que protegeixin els treballadors i treballadores autònoms”, ja que les actuals s’han demostrat insuficients. En una publicació a Twitter, la seva secretaria general, María José Landaburu, ha dit que “és necessari ampliar i millorar les mesures excepcionals i introduir ajudes directes pels sectors més afectats”.

Al seu torn, ATA vol que s’equiparin les condicions que ofereixen els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) a les empreses i per això reclamaran que s’exonerin proporcionalment les quotes que els autònoms paguen a la Seguretat Social en cas de limitacions i restriccions a l’activitat.

L’associació també exigeix flexibilitzar l’accés als ajuts pels autònoms de temporada i ajornar la pujada de la quota prevista pel 2021, que sorgeix d’un acord firmat fa tres anys, quan les previsions econòmiques eren més optimistes.

Aquestes mesures alleugeririen la tresoreria dels autònoms, molt tocada durant la pandèmia. Segons un baròmetre que va publicar ATA fa un mes, un de cada tres autònoms va perdre més de 30.000 euros durant el 2020.