L’epidèmia empitjora a Catalunya i posa en risc la desescalada

La decisió de passar a la segona fase de l’obertura progressiva es prendrà entre avui i demà apurant l’observació de les dades epidemiològiques, però ahir va créixer una mica la xifra que indica el ritme dels contagis, la Rt. I tot i que segueix indicant que la infecció descendeix, és un clar senyal d’alarma perquè va en sentit contrari.

I si el descens de l’epidèmia ha estat molt ràpid, aquest canvi de direcció també ha arribat abans del que s’esperava.

Els indicadors que han empitjorat són aquesta Rt, que ha passat de 0,78 a 0,84 quan portava setmanes baixant, i al costat d’ella el risc de rebrot, que en lloc de seguir disminuint ha crescut cinc punts.

També preocupen els resultats dels cribratges massius que s’estan realitzant: en alguns dels punts escollits per fer proves massives hi ha un risc de rebrot molt superior.

Per a la consellera de Salut, Alba Vergés, aquestes dades formen part del que s’esperava i tot seguirà el seu curs.

Si no passa res greu, dilluns vinent es passarà a la següent fase. En ella, els caps de setmana es podria sortir del municipi cap a altres de la comarca i s’obriran els centres comercials fins a un 30% de l’aforament.

I sobretot, es posarà en marxa el comptador per passar 15 dies després, just abans de Nadal, a la tercera fase, en la qual les restriccions disminueixen molt més.

No obstant això, per a la consellera de Presidència, Meritxell Budó, aquest canvi en els indicadors és un clar senyal d’alerta. Perquè com ja va concretar el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, la setmana passada, si la Rt puja i se situa entre el 0,9 i l’1-que indica que es contagien entre 90 i 100 persones per cada cent casos positius- no passarà de fase, sinó que es prorrogaria l’actual. Però si supera l’1, s’estudiaran mesures restrictives de nou.