L’Agència Europea del Medicament prendrà una decisió avui sobre AstraZeneca

Alguns països de la UE han suspès la vacunació davant possibles casos de trombosi

L’Agència Europea del Medicament (EMA) decidirà aquest dijous si modifica la seva anàlisi sobre la seguretat de la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19, després que s’hagin detectat alguns casos de trombosi en persones a les quals se’ls havia injectat una dosi. De moment, l’EMA defensa que els beneficis de la vacuna segueixen sent superiors als riscos.

En un comunicat publicat després que Alemanya, França, Itàlia i Espanya s’hagin sumat al grup de països de la UE que han suspès la vacunació amb AstraZeneca com a precaució, l’autoritat sanitària europea ha assenyalat que els seus experts estan “analitzant amb gran detall” totes les dades i “circumstàncies clíniques” disponibles sobre els casos de trombosi per “determinar si la vacuna ha pogut contribuir o si es pot deure a altres causes”.

Així, ha puntualitzat que la seva comissió de seguretat (Prac, per les seves sigles en anglès) ha revisat aquest dimarts tota la informació a la seva disposició i es reunirà de manera extraordinària aquest dijous “per treure conclusions de la informació reunida” i determinar si “és necessari adoptar més mesures”.

“Mentre la investigació continua, l’EMA considera actualment que els beneficis de la vacuna d’AstraZeneca per combatre la Covid-19, amb el perill associat d’hospitalització o defunció (per la malaltia), superen els riscos dels efectes secundaris”, subratlla l’organisme.

CASOS EN POQUES PERSONES
L’EMA ha explicat que s’han detectat casos de coàguls en “un nombre molt petit de persones que van rebre la vacuna d’AstraZeneca”, i afegeix que “molts milers de ciutadans” tenen aquest tipus de problemes a l’any “per diferents raons”. “El nombre de casos de trombosis en tota la gent vacunada no sembla ser major que el que es veu en la població general”, ha afegit.

Aquest mateix dilluns, el cap de l’estratègia de vacunació de l’EMA i president del grup de treball específic de l’organisme per a la pandèmia, Marco Cavalieri, ha traslladat la mateixa idea durant la seva compareixença davant la comissió de Medi ambient i Salut Pública del Parlamento Europeu.

“Estem duent a terme una revisió ràpida de totes les evidència sobre casos de trombosis per garantir quin és l’equilibri entre beneficis i riscos d’aquesta vacuna. Com ja hem dit, ara com ara no pensem que les evidències que tenim mostrin que hi hagi un perill que afecti als beneficis”, ha dit.

“Els beneficis de la vacuna d’AstraZeneca són positius i no veiem cap problema a continuar amb les campanyes de vacunació utilitzant aquesta vacuna”, ha afegit.

Cavalieri ha apuntat que l’EMA està analitzant totes les circumstàncies dels casos que han estat identificats “per tractar d’entendre si hi ha un grup específic d’ells que giren entorn d’alguna patologia o a un passat clínic” concret.