La vespa asiàtica creix exponencialment a Barcelona

El consistori ha registrat 292 incidències en els primers 11 mesos de l'any, en tot el 2020 en va gestionar 279

L’Ajuntament de Barcelona ha detectat un “creixement exponencial” de la vespa depredadora asiàtica (Vespa velutina), que fa perillar la biodiversitat i els altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. Segons un comunicat del consistori, durant els 11 primers mesos de l’any ha registrat 292 incidències relacionades amb aquesta espècie invasora.

L’ajuntament ha contractat el servei de control i retirada de nius de vespa velutina que hi ha a l’espai públic de la ciutat amb l’empresa Lokimica SA. Quan es detecta un niu es fa una inspecció per estudiar com retirar o inutilitzar els nius i, si és necessari, s’activen efectius de la Guàrdia Urbana, dels Bombers i de Parcs i Jardins o TMB.

L’Ajuntament de Barcelona ha destacat que, tot i l’aparatositat dels nius, l’agressivitat cap a les persones no és superior a la vespa ordinària. La primera vegada que es va detectar per primera vegada la vespa asiàtica va ser dins dels límits del Parc Natural de Collserola.

Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius: els primaris, que són més petits i resguardats de la pluja, i els secundaris, molt més grans i generalment en un lloc elevat, tot i que també es poden trobar a nivell de terra. Per ara, només es coneix un depredador natural dels nius d’aquesta espècie, l’Aligot vesper.

Segons el consistori, aquest any ha estat l’any de l’explosió d’incidències relacionades amb aquesta espècie, perquè el seu creixement és exponencial. De fet, en totes les zones geogràfiques on s’ha anat introduint hi ha hagut un moment àlgid, i a Barcelona està passant ara. La detecció d’incidències es fa més evident perquè tot i que la perillositat no és superior a la resta de vespes autòctones, genera més alarma entre la ciutadania.

Davant la presència d’individus o nius cal actuar de la mateixa manera que amb les vespes autòctones o abelles. En cas que se’n detectin individus aïllats, cal mirar si hi ha algun niu proper. Si es localitza el niu a l’espai públic de la ciutat, cal trucar al telèfon del civisme (900 226 226) per activar el servei de recollida i eliminació del niu. En cas que es localitzi un niu a l’espai privat, és la propietat qui ha de fer-se càrrec de la retirada i posar-se en contacte amb una empresa especialitzada en apicultura.

Els nius no són perillosos si no se’ls molesta. Els individus aïllats, quan es troben allunyats del niu, tampoc no ataquen les persones llevat que se’ls molesti. Per aquesta raó és important no manipular el niu en cap cas i mantenir-hi sempre una distància prudencial d’uns metres.En cas de picada cal actuar de la mateixa manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte, o bé trucar al 061 en el cas que tinguem més d’una picada, que s’hagi produït dins la boca o siguem al·lèrgics a aquesta vespa.