Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

La Sala Versus Glòries reprèn la programació cinc mesos després del tancament per la covid-19

Ho farà amb la comèdia 'Gustafsson R60' protagonitzada per secrets i mentides de sis amics

La Sala Versus Glòries, a punt per a la seva reobertura. ACN

La Sala Versus Glòries de Barcelona reprendrà aquest dimecres la seva activitat després de cinc mesos tancada per la crisi de la covid-19. Ho farà amb la comèdia ‘Gustafsson R60’, que estarà en cartell fins al 20 de setembre. Un dels seus directors artístics, Jofre Blesa, ha explicat l’ACN que obren la sala per “il·lusió i responsabilitat”, i que la seva intenció és oferir que el teatre sigui un ‘modus vivendi’ més per a la gent, perquè tingui “alternatives a la platja i terrassa de bar”. Ha afegit que se senten nerviosos com si fos el primer dia, i que la sala compleix totes les mesures sanitàries. Per això, ha defensat que els espectadors estaran “totalment segurs”.

Ha lamentat que ara per ara pesa una espècie de dubte sobre els teatres i que se’ls ha estigmatitzat una mica, i per això cal que el públic s’adoni que és un àmbit segur: “Hi ha una part de gent que vol sortir i fer”, ha dit, de manera que cal demostrar-los que poden visitar el teatre amb total tranquil·litat, tal com visiten els bars per prendre alguna cosa.

La sala és tancada des del passat 13 de març i Blesa defensa que la seva apertura “és un tema de responsabilitat i de demostrar a la gent que la cultura és segura” després que el Festival Grec hagi funcionat, “que hi ha hagut algun teatre que ha obert i no ha passat res”. Per això, el que volen és que els espectadors visitin les sales, hi hagi un boca-orella, i repeteixin.

Entrada i sortida per torns

Amb un aforament del 50%, com a mesures sanitàries, la sala ha descartat l’ús del paper per a les entrades i programacions, mentre que els accessos estan televisats i acompanyats d’àudios, i amb una estora a l’entrada per desinfectar sabates. A banda, a dins de la sala hi ha un metre i mig entre butaques. “La gent es quedarà fora i els anirem avisant per ordre d’entrada i d’horari”, ha precisat Blesa, mentre que ha afegit respecte a la sortida que s’avisarà el públic per àudio per anar desallotjant la sala. A més, hi haurà control de temperatura i un registre d’aforament.

Per la seva banda, el director artístic Ramon Godino ha concretat que la sala està desinfectada, també els serveis (abans, durant i després de l’espectacle), i pel que fa a les companyies han de tenir constantment la mascareta posada fins que surtin a actuar. “No ens obliguen a tenir els actors amb mascareta però hem de respectar que no puguin sortir fins abans de l’actuació”, ha precisat. Tanmateix, un cop sobre l’escenari les companyies han modificat l’obra perquè no hi hagi petons o intercanvis d’objectes entre els actors, i també per preservar les distàncies entre artistes i públic.

Una situació insostenible

En el vessant financer, la reducció de l’aforament de 96 a 48 butaques de la sala els genera una situació “insostenible”, ha afirmat Blesa, que ha destacat que cal intentar seguir produint. “Aquest any hem treballat vuit setmanes. És molt dur”, ha assegurat, però per a ell s’ha d’intentar que el públic, a poc a poc, aposti per la cultura.

En el seu cas la reducció de pressupost estimat els ha caigut un 55%: “És molt. És insostenible”, ha reiterat Blesa, que considera que aquesta situació financera tindrà un límit, tot i que les ajudes contribuiran a “tapar el forat”. En la mateixa línia, ha afegit que aguanten com poden, però que altres sales amb majors estructures ho tindran molt complicat quan el 30 de setembre s’acabin els ERTO i l’activitat no engegui al 100%.

Una comèdia per a riure

Pel que fa a l’espectacle viatja a una reunió entre sis amics, que es troben un vespre per sopar. Ho fan al voltant d’una taula: una Gustafsson R60 blanca, sueca, de disseny i elegant. Mentre esperen una amfitriona que no arriba, posen al descobert tot un reguitzell de secrets i mentides llargament amagats. “Volíem començar amb comèdia”, ha apuntat Blesa, que espera que els espectadors surtin contents i tinguin la sensació d’haver fet alguna cosa diferent.

“La gent sortirà una mica com quan a nosaltres ens van convidar a l’estrena del Grec. La sensació va ser com màgica”. Amb aquest espectacle, que s’havia d’estrenar a l’abril, espera que el públic revisqui la il·lusió especial de tornar al teatre. A més, ha agraït el suport dels veïns i companys de la professió: “Amb distància, amb les mans netes i amb mascareta es pot anar a tot arreu”.

Amb direcció de Rosa Molina, la comèdia planteja als espectadors preguntes com què estarien disposats a fer per aconseguir una Gustafsson, o per a generar infelicitat a una exparella. Al repartiment hi ha Óscar Jarque, Edgar Moreno, Xavier Pàmies, Laura Porta, Rafael Ribas i Núria Sanmartí.

L’obra teatral és un espectacle de La Trama Produccions en col·laboració amb Pomodoro, i té una durada d’uns 80 minuts, i és una obra que havia de passar per la sala la passada primavera.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Reus celebra que es facin cribratges per obtenir “dades més realistes”

Notícia següent

Batlle reclama “instruments legals” per abordar les ocupacions de pisos a Barcelona

Notícies relacionades