La circulació del coronavirus és molt baixa

El responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón ha reconegut en una roda de premsa que la circulació del coronavirus és ja molt baixa, com ho és també la transmissió.

Simón ha reconegut que les dades publicades aquest passat vespre són “realment bones”: 285 nous casos i 59 morts. Aquestes xifres procedeixen d’un nou sistema d’informació que s’ha mostrat fiable i que proporciona altres dades fins ara impossibles d’obtenir per la situació en què ens trobàvem. Ara, per exemple, es pot saber quants casos sospitosos hi ha i quants donen positius, també el temps que transcorre entre que una persona es contagia i té símptomes: 4 dies, enfront dels 10 que es creia abans; i el temps que triga l’infectat a anar al metge, 3 dies enfront dels 6 anteriors. També s’ha comprovat com s’ha reduït la letalitat en les últimes setmanes, des del 11% de finals de març al 2% de finals d’abril.

“Hem après a tractar millor la malaltia”, ha sentenciat l’epidemiòleg, clarament satisfet amb les dades de l’evolució de l’epidèmia, que comença a donar un respir a Espanya després de llargs i durs mesos. “Aquest nou sistema ens acosta més a la realitat”, insisteix.

En aquest sentit, Simón creu que és perfectament factible que els territoris que no han passat encara a la fase 1 (la Comunitat de Madrid, en concret, però també les ciutats de Barcelona i les nou capitals de província de Castella i Lleó) passin a la fase 1 el pròxim dilluns. En el cas de Madrid, falta comprovar que el que diu que va a implementar, per exemple, la contractació de professionals sanitaris en Atenció Primària, hagi començat a fer-se.

Sobre la possibilitat que Madrid faci un salt més ràpid de fase a l’haver-se quedat en la fase 0, per exemple a una fase 1 millorada, a mig camí entre la 1 i la 2 a la qual podrien passar moltes províncies la setmana que ve, Fernando Simón ha insistit que s’estudiaran les sol·licituds i des del ministeri es decidirà, tant sobre Madrid com sobre la resta.

“Moltes comunitats han fet sol·licituds que variaven les accions que en cada fase es poden fer, caldrà veure quines propostes hi ha, els riscos que impliquen, caldrà valorar si les dades d’evolució, de les capacitats de salut pública, etc., avalen aquestes possibles modificacions “, ha afegit.