Comença l’enderroc de l’església de la plaça Bernat Calbó

Els treballs de demolició tenen un cost de 60.000 euros i està previst que acabin abans de l'inici del curs escolar, ja que així s'ampliarà mpliar l'Escola La Mar Bella

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat l’enderroc de l’església que hi ha ubicada als números 3 i 5 de la plaça Bernat Calbó, al barri del Poblenou, amb la intenció que el solar quedi totalment buit durant el mes d’agost per poder ampliar l’Escola La Mar Bella. L’actuació té per objectiu guanyar espai públic amb una nova distribució de l’espai que serà consensuada amb els veïns un cop finalitzi l’enderroc. Segons l’acord al qual s’ha arribat amb l’empresa adjudicatària dels treballs, que tenen un cost de 60.000 euros, el terreny es lliurarà al consistori cobert amb sauló i amb una tanca de protecció.
L’enderroc de l’església ve motivat perquè l’edifici presenta greus deficiències estructurals, i un cop culminat se cedirà el solar al Consorci d’Educació de Barcelona per a l’ampliació de l’Escola La Mar Bella. La inversió prevista per a la remodelació i ampliació del centre educatiu és d’uns 6 MEUR, que assumiran conjuntament l’Ajuntament i la Generalitat a través del Consorci. De fet, l’enderroc s’efectua en coordinació amb l’escola, que ja ha instal·lat dos mòduls provisionals en un pati privat al carrer Galceran i Marquet.

“Tot el procés de recuperar per a la ciutat l’espai que ocupa l’església, i que ara passarà a ser un espai educatiu i un espai compartit pel barri, es completarà amb la nova urbanització de la plaça, que es farà després d’un procés participatiu amb els veïns i veïnes”, ha explicat el regidor del districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner. Ha detallat que es farà un gimnàs poliesportiu, una biblioteca i una aula mediambiental que, a banda de formar part dels equipaments propis de l’escola també estaran oberts al barri. Aquestes actuacions duraran dos anys.

L’església havia estat propietat de l’Arquebisbat de Barcelona i el seu futur va generar controvèrsia, després que es plantegés la possibilitat que l’edifici es convertís en un monestir gestionat per les monges franceses de la Fraternitat de la Comunitat de l’Anyell. Aquesta possibilitat va quedar descartada l’any 2015, després que el barri s’organitzés a través de la plataforma Salvem la Repla. Finalment l’Ajuntament va decidir adquirir l’edifici i el solar de l’església.

Aquesta compra directa es va formalitzar en un acord de la Comissió de Govern el mes de desembre del 2016 i l’adquisició que es va fer per un valor de 818.672 euros.