Illa critica que les negociacions “no sembla que avancin”

El líder del PSC al Parlament diu que els resultats de les eleccions a Madrid "no allunyen ni apropen" els indults

Salvador IllaImatge pròpia
El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, no entén que ERC hagi posat “un nou ultimàtum”, el 20 de maig, a Junts com a límit per a les negociacions amb Junts i ha advertit que “aquest camí no va”. En una entrevista al diari ‘Ara’, Illa ha criticat que les converses dels independentistes “no sembla que avancin” i ha dit que hi ha una alternativa d’esquerres que encapçalaria ell. Ha lamentat que no ha tingut l’oportunitat de sotmetre’s a una investidura: “I si sorprenc? No m’ho deixen provar”. D’altra banda, Illa no creu que la victòria del PP a Madrid pugui condicionar l’acció del govern espanyol i ha dit que això “no allunya ni apropa” la concessió dels indults.
“Porten cinc anys governant junts i vuit donant-se suport i no tenen clar que volen fer”, ha valorat Illa, sobre les negociacions d’ERC i Junts. “Què estan fent en un moment de pandèmia? Em porta a una conclusió, que pot ser equivocada, però és que aquest camí no va, i n’hi ha un altre de diferent”, ha raonat.

El candidat dels socialistes catalans creu que la taula de diàleg entre governs s’ha de continuar celebrant. Ha mantingut que s’hi pot parlar de tot però que l’autodeterminació “no té un encaix legal” i ha expressat que aquesta no pot ser l’única condició per seure-hi o per aixecar-s’hi, si no s’aborda.

Illa, que reivindica el “retrobament entre catalans”, ha explicat que ha rebutjat anar a veure els presos independentistes perquè “és un gest polític” que no vol fer: “No pertoca”. “Retrobament no és anar a veure a algú a la presó, és escoltar-nos i respectar-nos”, ha argumentat. I ha dit que ell no és qui va trencar l’estat de dret.

L’exministre de Sanitat ha considerat que la tramitació dels indults no es veurà alterada pels resultats de les eleccions madrilenyes: “Ni allunyen ni apropen els indults”, ha dit. Illa ha admès que és “probable” que l’informe del Tribunal Suprem sigui contrari a aquesta mesura de gràcia però ha rebutjat anticipar-se a la seva opinió i ha recordat que, de totes maneres, és preceptiu però no vinculant.

Encara amb la vista posada als resultats del 4-M, en el marc del Congrés, ha dit que “la majoria de la investidura sempre s’ha respectat” i que “a qui no li ha de tremolar les cames és als socis d’investidura”, com creu que va passar amb l’estat d’alarma.

Amb la victòria de la dreta a Madrid, Illa ha apostat perquè Catalunya “lideri una ofensiva per una Espanya diferent i diversa”. Per a Illa, la victòria d’Isabel Díaz Ayuso no representa una “derrota” per al president de govern espanyol, Pedro Sánchez, que s’havia implicat en la campanya. Preguntat per si els bons resultats del PP són un aval a la gestió que Ayuso ha fet de la pandèmia, el dirigent socialista ha dit que en aquests comicis es decidia el govern de Madrid i no d’Espanya.