Els treballadors de Bosch es planten a Barcelona

El comitè d'empresa allarga la vaga dues setmanes per mirar de salvar el futur d'una comarca colpejada per l'atur

Entre 150 i 200 empleats de l’empresa Robert Bosch de Castellet i la Gornal (Alt Penedès) s’han reunit aquest matí davant la seu de la Direcció General de la Inspecció de Treball, a Barcelona (Carrer Sepúlveda, 148-150), per pressionar els directius en el marc de les negociacions que mantenen amb representants de la Generalitat i dels treballadors. La companyia alemanya, dedicada a la fabricació de motors de parabrises per automòbils, va anunciar el passat 14 de setembre un expedient de regulació d’ocupació, o el que és el mateix, el tancament definitiu de la fàbrica, que afectarà a 300 treballadors.

Avui, darrer dia d’aturades previstes després de les del 25 i el 29 de setembre, i en vista de la posició inamovible de la companyia, el comité d’empresa ha decidit allargar la vaga un mínim de dues setmanes més. Es preveuen concentracions al llarg dels pròxims 15 dies, inclosos talls de carreteres (la mateixa Nacional II al seu pas per Castellet i la Gornal), i manifestacions més significatives com la que ha de tenir lloc a l’epicentre governamental de la capital catalana, la Plaça de Sant Jaume, el proper dimecres.

L’empresa segueix al·legant motius econòmics inevitables i s’excusa en la caiguda del 2,6% en la producció i venda de vehicles a motor aquest 2020. El cert però, és que no ha fet cap de les inversions que havia promès en les negociacions de fa cinc anys per evitar aquest desenllaç. Josep Anton Llenas, Secretari de Comissions Obreres (part del Comitè juntament amb la UGT), assegura que “la postura dels treballadors encara no contempla un pacte per les indemnitzacions. Pressionarem l’empresa perquè repensi i readapti la seva activitat. El nostre únic objectiu és evitar el tancament”.

Lourdes Massana, representant del comité d’empresa insta a la mobilització permanent: “la resposta dels treballadors està sent molt positiva. Avui han arribat dos autocars plens ja a les 9 del matí. Cal no abaixar la guàrdia els propers dies i per això farem front comú també amb totes les altres empreses afectades de la zona”. En primer lloc, amb la manifestació convocada per aquest proper dissabte 3 d’octubre a les 11 del matí a Santa Margarida i els Monjos, que reclamarà un treball digne, amb indústria, i una economia productiva i sostenible per a tota la contrada.

La fàbrica Robert Bosch Castellet se situa en uns terrenys a la frontera entre l’Alt i el Baix Penedès. La comarca més meridional és actualment la que presenta la taxa d’atur, un 19,9%, més elevada del país.

Altres empreses com Saint-Gobain, dedicada a la fabricació de vidres plans destinats a la construcció, o Marelli, la multinacional japonesa que treballa en l’elaboració de recanvis per a automòbils, també han patit recentment anuncis d’acomiadaments massius que han alertat institucions de la demarcació com la Federació Empresarial del Gran Penedès, que ja ha fet peticions directes al Govern de l’estat per invertir part de les ajudes europees a no deixar morir l’històric teixit industrial de la comarca.

Els directius de Robert Bosch preveuen traslladar la producció a altres seus de la companyia, probablement i per rendibilitat, a l’Europa de l’est. La propera reunió tripartita entre l’empresa, la Generalitat i els representants dels treballadors tindrà lloc el proper dilluns 5 d’octubre.