Els primers pressupostos participatius de Barcelona assoleixen una participació de prop de 39.500 persones

Els veïns i veïnes seleccionen un total de 76 projectes d’inversió als barris per repartir 30 milions d’euros

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Ajuntament de Barcelona. Imatge d'arxiu

Barcelona ha finalitzat la fase de votacions definitives als projectes dels pressupostos participatius amb un total de 39.433 veïns i veïnes que han decidit en quines propostes invertir 30 milions d’euros dels comptes municipals. Dels 184 projectes a triar, la ciutadania n’ha seleccionat 76, que el Govern municipal es compromet a tirar endavant abans que acabi el mandat.

Aquestes xifres de participació situen Barcelona amb una participació més elevada en una primera edició de pressupostos participatius que altres ciutats analitzades. En xifres absolutes, els pressupostos participatius de Barcelona han tingut més votants que la primera edició de Madrid (32.800 el 2016) i pràcticament els mateixos que a París (40.745 el 2014), ciutats que superen amb escreix la població de Barcelona. Fins i tot, en termes relatius també se supera la primera edició de Nova York el 2014, una ciutat que quintuplica el nombre d’habitants de Barcelona però que tan sols va captar 11.000 votants més.

En total, el procés dels pressupostos participatius des del seu inici al gener del 2020 ha implicat la participació de 64.571 persones. D’aquests, 52.601 han intervingut en algun dels moments del procés a la plataforma Decidim.Barcelona, mentre que 11.970 restants ho van fer de manera presencial abans de l’esclat de la pandèmia.

La votació s’ha dut a terme a través del sistema de cistella de la compra, pel qual cada votant podia seleccionar tants projectes d’un districte com vulgués fins a esgotar el pressupost previst, amb un mínim de dues propostes. Per poder realitzar el procés amb tota la informació, amb anterioritat a la votació definitiva, es va dur a terme la concreció tècnica dels projectes per tal que tots tinguessin una proposta tècnica i un pressupost previst el més realistes possible. Aquest pressupost previst mai superava la meitat de l’assignació total del districte, com a mesura per garantir que es pogués seleccionar un nombre més elevat de projectes.

Alhora, cada votant podia participar en dos districtes, allà on estava empadronat i un altre de la seva elecció. Per aquest motiu, mentre que la xifra de persones que han votat és de 39.433, la suma total de votants als deu districtes de la ciutat ha estat de 55.076.

Pel que fa a la selecció dels projectes votats per la ciutadania, l’objectiu ha estat el d’esgotar al màxim l’assignació de cada districte. Per aquesta raó, en els casos que un projecte hagi obtingut més suports però el seu pressupost superés els diners disponibles en el propi districte un cop seleccionats els més votats, ha quedat seleccionat el projecte següent amb més vots que sí s’ajustés a l’import.