Els operadors de les guinguetes de platja de Barcelona donen per perduda la temporada i hi renuncien

Preveuen formalitzar la renúncia a l'Ajuntament el pròxim dilluns i esperen recuperar la totalitat del cànon

Almenys 14 de les 15 guinguetes de platja de Barcelona ja donen per perduda la temporada i davant les perspectives d’un estiu marcat per la crisi del coronavirus renuncien a obrir, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l’ACN. Quatre dels operadors ja van renunciar-hi a principis d’any i tota la resta, excepte un, preveuen fer-ho el pròxim dilluns, quan formalitzaran a l’Ajuntament de Barcelona la renúncia a obrir aquesta temporada. Segons expliquen fonts del Gremi de Restauració a l’ACN, els operadors ho faran al·legant que és per una causa de “força major”. “No contemplem cap altre escenari”, afirmen. Per això creuen que l’ajuntament va “tard” si vol negociar.

El tinent d’alcalde Albert Batlle, ha assegurat aquest divendres preguntat per aquesta qüestió que hi haurà un “diàleg permanent amb aquest sector” de l’activitat. “Cal veure com es recupera la normalitat a les platges i, a partir d’aquí, amb el diàleg podem atendre les preocupacions d’aquest sector i arribar a un acord”, ha afirmat Batlle.

Cànons “molt alts”

Des del gremi es queixen que els cànons que han de pagar les guinguetes per estar obertes són “molt alts” i a més s’han de pagar de cop abans de l’inici de la temporada, sense que sigui possible el pagament fraccionat.

De fet, Batlle ha explicat que alguns ja han fet l’abonament de la totalitat del cànon i ha dit que es retornarà la part “proporcional” dels dies que no hagi estat en funcionament pel tancament de les platges. Enguany la temporada va iniciar-se oficialment l’1 de març.

Preguntat per la possibilitat de rebaixar el cànon, el regidor ha dit que pot ser objecte de diàleg però creu que per ara és “prematur”. “Estem a l’inici tot just i hem de fer diferents prospeccions i esperar el decurs de les properes setmanes”, ha afegit.

Cada guingueta té un preu diferent en funció de la seva situació. Els cànons més cars superaven els 800.000 euros, i els seus operadors ja van renunciar-hi a principis d’any, abans de la crisi de la covid-19. Altres ronden els 200.000 euros mentre que la majoria estan al voltant dels 500.000 euros.

Auguren una temporada deficitària

A banda, les guinguetes asseguren que des d’una visió empresarial serà una temporada “clarament deficitària”. Per això, veuen “tremendament improbable” que acabi havent-hi locals oberts a les platges aquest estiu.

A més, la incertesa arran del coronavirus planteja a les guinguetes els mateixos dubtes que la resta del sector de la restauració. “Què farem amb les taules? N’haurem de posar la meitat o les haurem de posar més separades?”, es pregunten.

Causa de “força major”

El plec administratiu sobre l’atorgament de llicències preveu una clàusula que diu que “si a l’inici de la temporada, no es pogués portar a terme la instal·lació del servei en alguna de les posicions, per causa de força major o imputable a l’Administració, el llicenciatari podrà optar per la suspensió de la llicència”.

El mateix text recull que la suspensió podrà ser “pel temps que duri l’impediment per a l’inici del servei o per la renúncia a la llicència, en aquest cas amb la corresponent devolució de la garantia definitiva dipositada”.

A més, s’afegeix que en tot cas, l’import de la taxa “s’adequarà en proporció als dies que el servei hagi de romandre tancat per causa de força major o d’obres però no donarà lloc a indemnització”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament de Lleida formalitza amb CaixaBank el refinançament de 42 MEUR de deute de l’EMU

Notícia següent

Els mossos denuncien un jove per robar menjadores en una granja de Mollerussa

Notícies relacionades