Els membres de les meses electorals hauran de portar EPIs

El Govern no està d’acord amb la celebració dels comicis el proper 14 de febrer, però això no és obstacle perquè des de l’executiu català es treballi amb l’objectiu que estigui tot a punt per a una cita amb les urnes atípica i marcada per la pandèmia del coronavirus. Així ho han assegurat avui el conseller d’Acció Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, titular de la matèria electoral, i el director general de participació ciutadana i processos electorals de la Generalitat, Ismael Peña López, que ha demanat deixar de banda el debat de la data i centrar-se en els preparatius.

Els dos dirigents han destacat en aquestes últimes hores que els col·legis electorals seran un lloc segur, tant per als que votin com per als membres de les meses, que són els que estaran més exposats ja que passaran tot el dia en els centres de votació. Però al Govern compten amb un protocol aprovat pel Procicat des de desembre per a aquest escenari.

Més enllà de fomentar el vot per correu, canviar els col·legis electorals perquè siguin edificis més grans i millor ventilats com els pavellons, adequar els fluxos d’entrada i sortida de persones, recomanar franges horàries per col·lectius o augmentar el nombre de taules, hi ha una sèrie de mesures ja previstes per al personal essencial perquè els comicis autonòmics se celebrin amb normalitat.

Les franges horàries que recomana el Govern disposen que els contagiats i aquelles persones que estan en quarantena per haver estat contacte d’un positiu de covid votin, si ho fan de forma presencial, durant l’última hora, de 19:00 hores a 20:00 hores. Per a aquest moment, els membres de les meses tindran un vestit especial de protecció EPI d’alta seguretat com el que fan servir els sanitaris.

Consta de la roba, guants d’un sol ús, una màscara FFP2 i ulleres protectores. S’ho hauran de posar en els 20 minuts previs a aquesta última franja d’un en un, de manera que en tot moment hi haurà al menys dues persones a la taula custodiant l’urna i atenent a aquelles persones que dipositen la seva papereta. Portar un vestit EPI és important, però també ho és posar-se’l i treure-se’l de la forma correcta per minimitzar els riscos. Per això, han de disposar d’un manual que expliqui com fer-ho, tal i com explica La Vanguardia.