El Zoo de Barcelona, el Govern Balear i Font Major uneixen esforços per a la protecció del ferreret

Aquesta setmana s’alliberen, a la Serra de Tramuntana, 57 exemplars d’aquesta espècie d’amfibi en perill d’extinció endèmica de l’illa de Mallorca

Els pròxims dies es reintroduïran a la Serra de Tramuntana 57 exemplars de ferreret, una espècie d’amfibi endèmica de Mallorca que es troba en perill d’extinció, i sobre la qual el Zoo manté un programa de conservació amb l’objectiu de repoblar l’àrea d’on havien desaparegut. El Director del Zoo, Sito Alarcón, el Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir, i el Director de Medi Ambient de Font Major, Juan Antonio López Abadía, han visitat el Centre de Recuperació i Cria del Ferreret de la finca pública de Planícia, a Banyalbufar, emmarcada en el projecte de col·laboració que es manté entre el Zoo i la Conselleria, al que enguany s’hi ha sumat l’aigua de Font Major.

Els 57 ferrerets que seran reintroduits a Mallorca, han estat criats al Zoo de Barcelona i s’han traslladat a l’illa després d’haver estat sotmesos als tractaments sanitaris necessaris imprescindibles que es realitzen sempre que es reintrodueix un amfibi al seu medi natural: una desparasitació de grup i les proves del ranavirus i de la quitridiomicosis.

A més, enguany la Conselleria ha entregat al Zoo 24 exemplars més de ferreret recollits als diferents torrents del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana per renovar la població reproductora establerta al Zoo de Barcelona. Els exemplars que s’alliberen en aquesta ocasió descendeixen d’un grup originari de cabots que es van enviar a Barcelona el gener de 2015.

El Zoo de Barcelona va iniciar el projecte de conservació del ferreret al 1993, i des de llavors hi ha nascut a les seves instal·lacions més de 1.500 exemplars, el 95% dels quals han estat lliurats a les autoritats mallorquines per a la seva reintroducció. Aquesta dades mostren l’èxit del projecte, que tal i com ha recordat Sito Alarcón, Director del Zoo, ha aconseguit que «d’una espècie que es considerava extinta i només se’n tenia registre fòssil, avui en dia hi hagi poblacions estabilitzades al seu hàbitat natural».

Com destaca Alarcón, «projectes com aquest són clau dintre del Nou Model de Zoo, que potencia la tasca realitzada amb la fauna autòctona, esdevenint un referent pel que fa a la conservació de la fauna mediterrània, especialment amenaçada pel canvi climàtic». El projecte de reintroducció del ferreret és un clar exemple de com el Zoo surt del Zoo per a involucrar-se, in situ, en la conservació d’una espècie endèmica de l’ecosistema mediterrani.

El Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, Miquel Mir, s’ha mostrat «molt satisfet dels resultats que està donant el programa de conservació d’una de les espècies més emblemàtiques de Mallorca». En aquest sentit, ha agraït la implicació i la tasca feta per tots els participants. A més, ha subratllat «la importància cabdal de la col·laboració entre administració i institucions científiques per a la conservació de la biodiversitat».

Per la seva banda, López Abadía ha destacat que «la conservació de la biodiversitat forma part del compromís mediambiental de Font Major». I és que la biodiversitat és fonamental en la vida del planeta i en el seu benestar. És per això que «Font Major col·labora amb iniciatives que fomentin la seva conservació i preservació, com és el cas del ferreret, que resulta un clar bioindicador de la salut de l’ecosistema, així com també de la qualitat de l’aigua».

Una espècia endèmica en perill d’extinció

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d’extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la Serra de Tramuntana. Va ser descrit l’any 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins a 1980, quan va ser trobat viu a la Serra de Tramuntana.