El Parlament de Catalunya tindrà 75 diputats nous aquesta legislatura

Més de la meitat de l'hemicicle s'estrenarà en el càrrec

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut
Les eleccions del 14-F deixaran un dels hemicicles més renovats de la història. Un total de 75 diputats dels 135 elegits s’estrenaran en el càrrec. Aquesta xifra representa un 55,5% dels diputats, més de meitat dels elegits. La darrera ocasió en què hi va haver més diputats nous que antics va ser l’any 2015, després dels comicis del 27 de setembre d’aquell any.
El PSC tindrà 19 diputats nous dels 33 que va obtenir, és a dir, una mica més de la meitat. JuntsxCat és la formació política que acollirà a l’hemicicle més debutants, amb un total de 21. ERC també és un dels grups amb més diputats nous. De fet, 20 dels seus membres s’estrenaran en el càrrec. La CUP en suma un total de vuit.

Per altra banda, En Comú Podem tindrà tres diputats nous a les seves files. El mateix nombre que Ciutadans. El PP, en canvi, només en tindrà un, tenint en compte que la número 2 de la seva llista era diputada tot i que a les files de Cs i no dels populars, com ho serà ara. Cal destacar que els onze diputats de Vox també s’estrenen com a diputats, ja que ni el partit ni cap dels seus membres havien exercit a la legislatura passada com a diputats del Parlament de Catalunya.

També cal remarcar que quatre dels tretze consellers del Govern en funcions no seran diputats. Aquesta xifra significa que un 30,77% dels consellers no ha estat elegit per ser diputat al Parlament de Catalunya. Concretament, no formaran part d ela cambra Bernat Solé, conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència; Miquel Sàmper, conseller d’Interior; Josep Bargalló, conseller d’Educació; i Àngels Ponsa, consellera de Cultura. Els nou consellers restants han estat elegits diputats.