El Macba ja té els cinc projectes finalistes per a l’ampliació del museu

La candidatura guanyadora es farà pública el mes de març del 2021

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) ha fet públics els noms dels cinc estudis d’arquitectura finalistes per a la confecció de la proposta d’ampliació del museu a la plaça dels Àngels. Els elegits han estat Estudio Barozzi Veiga, SLP, la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Camps Felip Arquitecturia, SLP i Tuñón Arquitectos, la UTE Harquitectes i Christ & Gantenbein, la UTE David Chipperfield Architects i b720 Arquitectura, i Caruso St John Architects, LLP. El jurat està format per representants de de tots els membres del Consorci del museu, del museu i del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. El proper mes de març el jurat anunciarà la proposta finalista, a la qual ja s’encarregarà la redacció del projecte d’ampliació del museu.
Els escollits han superat la primera fase del concurs, on 30 candidats van presentar la redacció de l’avantprojecte d’ampliació i reforma del museu a la plaça dels Àngels. Ara, el Consorci del Museu (on hi ha representades la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Minsiteri de Cultura i la Fundació Macba) “convida” els seleccionats a passar a la fase 2 perquè presentin les seves propostes més dessenvolupades.

En aquesta segona fase, el concurs rebrà els estudis previs d’aquestes cinc empreses seleccionades. A continuació, el proper mes de març el jurat anunciarà la proposta finalista, a la qual ja s’encarregarà la redacció del projecte d’ampliació del museu.

L’ampliació del museu

L’ampliació del MACBA a la plaça dels Àngels (i la construcció d’un nou CAP Raval Nord a la Misericòrdia) són fruit d’un acord entre l’Ajuntament, la Generalitat, l’Estat i la Fundació MACBA després d’un llarg conflicte sobre el destí final de la capella de la Misericòrdia, per on havia de créixer el museu en un inici. L’acord estipulava l’ampliació del museu en una nova ubicació que deixava lliure la capella per poder-hi construir el futur CAP.

A l’abril, el Macba va renunciar a la cessió d’ús de la capella de la Misericòrdia, on s’havia projectat inicialment l’ampliació, en benefici del futur CAP Raval. I d’altra banda, enguany s’han iniciat els tràmits urbanístics per a permetre l’ampliació del museu a la plaça: modificar el Pla General Metropolità (PGM) i el pla especial urbanístic que permeti la construcció de l’equipament cultural en aquest indret.