El Govern acorda distribuir en tres trams els ajuts als empleats en ERTO

El registre s'obrirà en setmanes i diferenciarà entre afectats menys de 3 mesos; entre 3 i 6 mesos i més d'un semestre

El Govern acorda amb sindicats i patronals distribuir segons el temps d’afectació els ajuts als treballadors amb la feina suspesa en un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO). Així ho ha afirmat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, durant la roda de premsa de valoració de l’Enquesta de Població Activa (EPA).
Segons El Homrani, el registre s’activarà “en 2 o 3 setmanes” i, un cop recollides les peticions, “s’acabarà d’adequar la xifra” final diferenciant entre les suspensions de fa menys de 3 mesos; d’entre 3 i 6 mesos i les que superen un semestre. El pressupost de l’ajut és de 105 milions d’euros i, en un inici, el Govern va dir que cada treballador rebria 200 euros al mes el primer trimestre.
El Homrani ha afirmat que, a banda del temps d’afectació, els ingressos dels treballadors que accedeixin a l’ajuda haurà de ser inferior al salari mínim de referència català, de 1.239 euros. “Acabarem de decidir en el moment en què tinguem tancat el registre”, ha precisat el conseller de Treball. Segons les dades del Departament de Treball, a principis de gener hi havia 172.735 treballadors afectats.

La conselleria espera tancar les condicions d’accés a la subvenció, que en principi ha de ser de 600 euros, “a principis de la setmana que ve”. A més, El Homrani preveu que “en les properes dues o tres setmanes s’iniciï el registre”, que seguirà el model de cens obert de les últimes ajudes d’autònoms.

Pel que fa a les ajudes a les pimes de 2.000 per treballadors en ERTO, El Homrani ha defensat que han d’anar condicionades al manteniment de l’ocupació, que el Govern ha fixat en un any d’inici, tot i el rebuig de les patronals. “La voluntat del Govern és clara”, ha advertit abans de subratllar que aquesta condició “és el que dona sentit a l’ajuda econòmica”. “El debat que tenen els agents també s’ha fet a l’Estat i forma part de la defensa dels seus interessos”, ha afegit el conseller, fent referència a la polèmica pel la clàusula de salvaguarda de l’ocupació que obliga a mantenir els llocs de treball sis mesos després de finalitzar un ERTO.