El comerç dels voltants del Camp Nou, afectat pel futbol a porta tancada

Els partits a porta tancada en el retorn de Laliga Santander comportaran molt més que la privació per als aficionats i l’ambient desangelat per als jugadors, i afectaran a més les desenes de milers de llocs de treball indirectes que, en llocs com les zones limítrofes a Camp Nou, pateixen les conseqüències de la manca de públic i temen per la seva desaparició.

“La situació és tan complicada que a dia d’avui poca gent ha reobert els bars i comerços de petit format a les rodalies del Camp Nou”, explica a EFE Adela Agelet, presidenta de l’Associació de Veïns de les Corts, el barri barceloní que acull l’estadi del Barça.

“Hi ha queixes d’ERTO que no s’han cobrat i bastant preocupació”, afegeix.

Un passeig per aquesta zona un matí de fase 1 de desescalada és suficient per comprovar-ho.

El restaurant El Cargolet Picant, un històric del carrer Riera Alta que acostumava a acollir turistes que anaven a fer el tour de Camp Nou entre setmana i a penyes blaugrana en dies de partit, roman tancat.

En el mateix estat estan desenes d’establiments d’aquest carrer i de la Travessera de les Corts, la zona del Gol Sud. Entre els bars que han fet el pas d’obrir està El Rellotge, també situat a la Riera Alta.

Un dia de partit del Barça aquest establiment triplica els ingressos d’un dia laborable normal. De tota manera, mentre es jugui a porta tancada espera seguir endavant gràcies a la gent de barri, la qual durant la desescalada està omplint les taules de la seva terrassa.

Uns comerços molt habituals a la zona dels voltants de Camp Nou són les botigues de souvenirs especialitzades en productes de Barça. De la desena que hi ha tan sols una està oberta: la Blaugrana Store de Travessera de les Corts. “Pràcticament no hem tingut clients aquesta setmana. Els que han vingut buscaven mascaretes del Barça i aquestes encara no ens han arribat”, explica el dependent.

Una mica més optimista és l’Oriol, l’encarregat de la coneguda xurreria situada enmig del carrer en l’accés 15 de Camp Nou, per on s’entra per fer el tour de camp i el museu.

“Abans de la pandèmia, en els dies normals les terrasses de Les Corts ja s’omplien de gent de barri i això seguirà passant. Sí que és veritat que el nostre establiment és més de pas i a l’estiu vivíem força del turisme futbolístic, però segur que vindrà gent a buscar xurros de camí a comprar el diari”, explica.

Molt més complicades són les circumstàncies per a l’empresa Singularis, una de les encarregades de la restauració en els interiors de Camp Nou i la qual també ofereix el mateix servei a Cornellà-el Prat (Espanyol) i Montilivi (Girona).

Fonts de l’empresa admeten que la situació és crítica perquè des de l’inici de l’estat d’alarma els ingressos han baixat a zero i les previsions indiquen que el retorn dels aficionats als estadis no tindrà lloc fins al 2021.

Alguns establiments típics de les prèvies dels partits al Camp Nou, com el Bowling Pedralbes, encara no han obert les seves portes (tampoc el restaurant), i altres, com el Frankfurt Pedralbes, de moment tan sols atenen per emportar.

Segons un estudi de la firma Deloitte publicat a la fi de la temporada 2014-2015 (l’últim que s’ha fet sobre aquest tema), el Barça va aportar 906 milions d’euros a Barcelona durant aquest període, una xifra que va suposar el 1,5% del producte interior brut de la ciutat. A més, el club català hi va crear 16.620 llocs de treball (directes, indirectes i induïts).

Deloitte també va explicar llavors que un 6% del turisme que venia a Barcelona tenia com a primer motiu el Barça. El museu de el club ha rebut durant els últims anys pràcticament dos milions de visites anuals segons l’Observatori de Turisme de Barcelona.

Precisament aquest dijous a la tarda, la junta directiva del Barça va anunciar que el museu i el tour de Camp Nou tornaran a obrir les seves portes el 8 de juny.