El Centre de Gestió Ferroportuari del Port de Barcelona celebra el seu desè aniversari

La recopilació d’informació constant i detallada del complex ferroportuari del Port ha permès optimitzar la seva capacitat i eficiència

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Port de Barcelona. Image cedida pel Port de Barcelona
El 23 de juny de l’any 2011 va entrar en servei el Centre de Gestió Ferroportuari del Port de Barcelona. Aquest s’encarrega de gestionar des d’un sol punt tots els moviments ferroviaris que es produeixen al Port, com són l’entrada i sortida dels combois al recinte portuari i a les terminals, la coordinació de les operatives amb les terminals ferroviàries o l’assignació dels slots a cada operador.
El Centre es va crear ara fa 10 anys amb l’objectiu d’establir un marc de relació estable, transparent i fiable amb els diferents implicats en les operatives ferroviàries al Port: les administracions (ADIF, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i l’Autoritat Portuària) i els operadors públics i privats (operadors logístics, terminals portuàries, etc.). En conseqüència, entre les primeres fites assolides pel Centre de Gestió Ferroportuari destaca l’establiment d’una finestreta única, a través de la qual es comuniquen tots aquests actors ferroviaris, que ha facilitat la coordinació entre les empreses ferroviàries i les terminals portuàries, millorant de forma substancial l’agilitat a l’hora de carregar o descarregar els trens al Port.
El Centre de Gestió Ferroportuari també ha proporcionat informació constant i detallada sobre el funcionament del complex ferroportuari del Port, sobre la qual s’han pogut prendre decisions per a corregir els problemes que poguessin aparèixer i, d’aquesta manera, optimitzar la capacitat i eficiència de la infraestructura i els mitjans ferroviaris al Port de Barcelona. Des de la creació del Centre de Gestió Ferroportuari, la quota ferroviària al Port no ha parat de créixer, situant-se en un 15% dels contenidors i un 42% dels vehicles durant l’exercici passat, un percentatge que ha continuat creixent durant els quatre primers mesos del 2021.
L’existència del Centre de Gestió Ferroportuari ha posat la base pel desenvolupament de les diferents iniciatives que s’han posat en marxa al Port en aquest àmbit. En aquest sentit, el passat 28 d’abril el Consell d’Administració va aprovar el Pla d’Actuació Estratègic per augmentar la capacitat ferroviària al Port de Barcelona. Es tracta d’un pla d’actuació per etapes que ha de permetre assegurar l’increment de tràfics ferroviaris amb les infraestructures actuals, facilitant així que el Port de Barcelona pugui seguir avançant en el foment de la intermodalitat i es potenciï el seu paper com a node logístic del nord-est peninsular i del sud d’Europa.