El CCCB iniciarà temporada amb l’exposició ajornada sobre Mart

L'equipament també programa una exhibició sobre la vida urbana en aïllament i una altra sobre la història de la màscara

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) tindrà el 2021 una temporada articulada al voltant del concepte de simbiosi que significa conviure, ha explicat la directora del CCCB, Judit Carrera. El centre obrirà l’any amb l’exposició ajornada ‘Mart. el mirall vermell’, fins a l’11 de juliol, amb un sentit renovat.

La següent exposició de l’any, ‘Ciència fricció’, aprofundirà en el diàleg entre espècies a partir del treball de Donna Haraway i Lynn Margulis sobre la convivència de les espècies. Seguirà la mostra ‘Urban Nature’ sobre la vida urbana en temps d’aïllament i bombolles digitals, i en darrer lloc el recorregut per la història cultural de la màscara a l’exposició ‘La màscara mai menteix’.

El programa es presenta després de l’aprovació del pressupost de l’any vinent, que arribarà als 10,8 MEUR, el que representa una caiguda del 4% menys respecte al pressupost d’aquest any. Carrera ha detallat que esperen “esmenar” aquesta xifra de la mà d’un compromís “ferm” de la Diputació de Barcelona a partir de març. A més, Carrera ha destacat que el centre és conscient que serà un any “marcat per la incertesa” tant pel centre com per com serà el món.

Carrera ha destacat que malgrat les incerteses “hi ha dues grans certeses que emergeixen”: la primera, que la crisi accelera la sensació de canvi d’època, relacionada amb la crisi climàtica. L’altra gran certesa és la profunda interdependència entre els humans, i el fet que un virus s’originés en una ciutat de la Xina i hagi sacsejat el món “demostra com n’estem d’interconnectats”. Ha afegit que és justament el vincle amb els altres i el fet de viure junts, el que volen reivindicar com a eix articulador del programa, “contra la por, l’aïllament, els grups bombolla, la cultura i viure junts és la resposta”.

‘Mart’ i ‘Ciència fricció’

La temporada 2021 començarà amb l’exposició sobre Mart, comissariada per Juan Insua. Respecte al projecte que s’havia d’estrenar abans de la pandèmia, el cap d’exposicions, Jordi Costa, ha detallat que en tots els projectes la covid-19 hi ha deixat la seva “empremta”. La mostra mira el planeta vermell des de diferents enfocaments, en un repàs que va des del mite del déu de la guerra a la ciència-ficció, fins a arribar al dia d’avui, en què està començant a ser “un mirall” del planeta Terra ferit.

El segon gran projecte, del 8 de juny al 28 de novembre, serà ‘Ciència fricció. Viure entre espècies companyes’, una exposició a partir del ‘work in progress’ iniciat a l’Espace Virtuel Jeu de Paume de París, i que posteriorment va mutar en llibre a Especies del Chthuluceno. El punt de partida inspirador de tot el projecte és el llibre de l’ecofeminista Donna Haraway ‘Staying with the Trouble: Making Kin in the Chthulucene’, i és una “crítica” a la jerarquia entre espècies, i una “invitació” a imaginar altres formes de conviure amb les altres espècies del planeta.

‘Urban Nature’ i les màscares

Amb una pandèmia que ha “atacat el cor de la vida urbana”, la ciutat serà el nucli d”Urban Nature’, ideada pel col·lectiu d’autors-directors de teatre Rimini Protokoll i que es podrà veure de l’1 de juliol al 19 de setembre, un projecte experimental a cavall entre les arts escèniques i el llenguatge expositiu que convida a posar-se a la pell dels altres i reivindica la corporeïtat del teatre i de la vida urbana en temps d’aïllament i bombolles digitals.

La mostra anirà acompanyada d’una reflexió sobre la ciutat com a ecosistema i de dos nous projectes de creació: ‘Simfonies de ciutat’, una proposta audiovisual, i ‘La companyia’, un nou programa per a joves provinents de disciplines diferents.

L’última gran exposició de l’any serà ‘La màscara mai menteix’, un recorregut per la història cultural de la màscara, un “objecte ritual” que s’ha convertit en un “símbol polític” de l’opressió política i de l’activisme, i que ara adquireix un nou significat situat entre la realitat i la ficció, que proposa “un viatge del Ku Klux Klan a Pussy Riot”, ha dit Costa. La mostra no deixa de banda l’ús quotidià de les mascaretes.

A part de les exposicions, el centre acollirà també cicles de conferències, converses i trobades literàries, com el festival literari Kosmopolis, que se celebrarà enguany al juny i tindrà la ciència-ficció com a nucli. ElWorld Press Photo se celebrarà en dates similars a les d’enguany i, d’altra banda, el festival Primera Persona no s’ha pogut dur a terme aquesta temporada i el centre ha decidit generar una publicació amb una sèrie d’encàrrecs a escriptors músics i dibuixants, que esperen que surti a la llum l’any vinent, de manera que serà un festival literari en forma de llibre.

A banda, el CCCB inaugura ALIA, una aliança permanent amb institucions- científiques i tecnològiques catalanes, que comença amb l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i l’Institut de Salut Global, i que inclourà residències artístiques, projeccions, cicles de conferències i programes educatius i de ciència ciutadana.

Afectació de la pandèmia

Pel que fa als efectes de la pandèmia en la programació del 2020, Carrera ha dit que la pandèmia ha obligat a “córrer” els actes previstos els tres mesos de tancament, i moure-la endavant. Carrera ha afirmat que el centre treballa en la hipòtesi que el 2021 podran mantenir la programació completament, malgrat un primer trimestre que pot ser “complex”.

Costa ha detallat que no s’ha cancel·lat cap projecte, sinó que la programació estava planejada abans del confinament i tot el que ha passat ha deixat “el seu rastre” als projectes. D’aquesta manera, tot i que no seran exposicions sobre la covid-19, d’alguna manera les quatre mostres donen peu a reflexionar sobre diferents aspectes del que ha succeït. “Una exposició és un discurs obert i un organisme viu”, ha remarcat.