L’estratègia de vacunació massiva per la covid-19 a Catalunya preveu utilitzar Fira de Barcelona, la Pista de Sabadell, Fira Cornellà, Palau Firal de Girona, Pavelló 11 de setembre de Lleida, un espai a concretar a Tarragona i com a espai extraordinari, el Camp Nou, per arribar a vacunar 500.000 persones a la setmana amb 10.000 professionals.
Aquests espais complementaran els 433 centres d’atenció primària (CAP) i annexos que permeten vacunar fins a 200.000 persones a la setmana, als quals se sumaran 46 espais mitjans. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que a mitjans del mes de maig preveuen haver vacunat els majors de 80 anys i es començaria a vacunar la franja de 70 a 79 anys.
Tota l’estratègia depèn de la disponibilitat de vacunes en cada moment. En aquest moment el Departament de Salut preveu rebre 120.000 dosis de la vacuna Pfizer la setmana del 29 de març i 195.000 dosis més el 5 d’abril. El mateix mes es preveuen rebre vacunes de Janssen. “Entrarem al maig amb una disposició de vacunes molt superior”, ha considerat Vergès.
Pel que fa a la vacuna d’Astra Zeneca, que govern espanyol ara permet fer servir entre la població de 60 a 65 anys, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que unes 240.000 persones d’aquesta franja d’edat, tant essencials com no essencials, estan rebent la citació per vacunar-se aquest dimecres.
“Espanya ens ha posat pals a les rodes”, ha denunciat Argimon, pel que fa a les decisions sobre la vacuna d’Astra Zeneca. Ha dit que l’Estat en un primer moment va defensar en solitari la vacunació per a majors de 55 anys. “Ara, amb 65 anys, anem empatats amb Polònia, mentre la resta estan sense límit d’edat o com a molt a 65”, ha dit.
Més de 20.000 dosis diàries al Camp Nou
Pel que fa als espais escollits, es continuarà utilitzant exclusivament els 433 centres d’atenció primària (CAP) i annexos fins que se superin les 200.000 dosis setmanals. En aquest moment s’activarien els 46 espais mitjans entre els que hi hauria, per exemple, la Farga de l’Hospitalet per donar entre 2.000 i 3.000 dosis diàries.
Per poder fer de 300.000 a 500.000 vacunes setmanals s’hi afegirien els espais més grans. El Camp Nou seria un recurs excepcional. Vergés ha explicat que aquest mateix dimarts s’havia reunit amb el president del Futbol Club Barcelona i han encarregat als equips tècnics que treballin per veure de quina manera es podria dur a terme la vacunació a l’estadi de futbol. El Camp Nou permetria posar més de 20.000 dosis diàries.
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha explicat que l’objectiu de l’estratègia és “haver vacunat el 70% de la població amb el mínim temps possible i així assolir la immunitat de grup tan necessària per recuperar la nostra normalitat”. “Emplaço, un cop més, a l’Estat i a la pròpia UE a resoldre els problemes amb les farmacèutiques per poder donar a la campanya de vacunació l’impuls que necessita i així contribuir a millorar la situació epidemiològica i alleugerir el seu impacte social i econòmic”, ha afegit Aragonès.
Els 10.000 professionals estan a punt
Per l’administració d’aquestes dosis “hi ha 10.000 professionals disponibles, majoritàriament infermeres, però també professionals sanitaris jubilats, personal mèdic i odontòlegs, així com estudiants dels últims cursos d’aquestes disciplines”, ha explicat Vergés. D’aquests, més de 9.000 s’han ofert a través d’una crida a professionals.
L’estratègia per vacunar la població general presentada avui concreta que més de 6,6 milions de catalans podran rebre la vacuna contra la covid-19 a partir de les setmanes vinents en funció del nombre de vacunes que arribin setmanalment. La immunitat col·lectiva s’aconsegueix amb 5,4 milions de persones.
Els centres d’atenció primària estan capacitats per vacunar un total de 200.000 persones a la setmana, les mateixes que s’administren en època de la grip. Si arriben més vacunes, s’ha disposat d’altres espais escalables per tot el territori, que permetran vacunar 300.000 dosis més setmanalment.
Nou sistema de citació
D’altra banda, el Servei Català de la Salut estrenarà una nova plataforma de citació. La ciutadania podrà concertar una cita per rebre la primera dosi a través d’una nova plataforma, a la qual s’accedirà mitjançant un SMS, o amb una trucada telefònica. L’enviament es farà d’acord amb les franges d’edat i el procés s’iniciarà per a les persones de més edat.
Un cop administrada la primera vacuna, la informació es registrarà a La Meva Salut perquè la persona usuària pugui rebre la informació relativa a l’administració de la segona dosi i pugui disposar d’un justificant de vacunació en format PDF.