El 16,5% de pacients covid desenvolupen trombes

Fins al 16,5 per cent dels pacients amb covid-19 desenvolupa un tromboelisme pulmonar, segons recull un document de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) que compara aquest percentatge amb el risc de trombes en vacunats amb AstraZeneca, que és del 0,00034 per cent, 3,44 casos per milió de vacunats.

En el document, elaborat pel grup de treball sobre vacunacions de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE), els experts insisteixen a transmetre un missatge de confiança en els sèrums contra la covid-19 davant el recel d’alguns ciutadans arran de detectar-se alguns casos de tromboembolisme.

Segons la SEE, els estudis realitzats fins al moment han demostrat que la vacuna d’AstraZeneca és efectiva prevenint la malaltia i reduint el risc d’hospitalització i mort per covid-19.

En l’estudi, els epidemiòlegs admeten que com qualsevol altre medicament, la vacuna no està exempta d’efectes secundaris, encara que la immensa majoria són lleus, poc freqüents i es produeixen majoritàriament després de la primera dosi.

Entre els efectes adversos més comuns -aquells que afecten una de cada deu persones- es troba el mal de cap, cansament, febre, dolor en les articulacions, nàusees o sensibilitat en la zona de la puntxada, símptomes que desapareixen uns dies després de la inoculació.

En menys d’una de cada deu persones vacunades s’han registrat nivells baixos de plaquetes en sang, vòmits, diarrea, inflor i enrogiment en el lloc de la injecció.

I molt menys freqüents són els marejos, somnolència, sudoració, dolor abdominal, erupció cutània, disminució de l’apetit o inflamació dels ganglis.

Quant als esdeveniments trombòtics, fins al moment s’han notificat a ‘EudraVigilance’ (l’organisme que analitza les reaccions adverses a medicaments) 62 casos de trombosis del si venós cerebral i 24 casos de trombosis de venes esplácniques, d’al voltant de 25 milions de persones vacunades amb AstraZeneca a la Unió Europea i el Regne Unit.

O el que és el mateix, aquest tipus d’esdeveniments trombòtics després de la vacunació amb el preparat d’AstraZeneca es dóna en el 0,00034 per cent dels casos.

Des del Grup de Treball sobre Vacunacions de la SEE expliquen que aquesta reacció adversa es desencadena «per una resposta immunitària enfront de plaquetes, que estimula la formació de coàguls i donen com a resultat trombocitopenia».