Desarticulat un grup criminal a Barcelona que explotava sexualment dones a Qatar

Hi ha cinc detinguts i les víctimes eren captades a través de xarxes socials amb ofertes de treball enganyoses

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

La policia espanyola ha detingut cinc persones a la demarcació de Barcelona i ha desarticulat un grup criminal que, suposadament, es dedicava a captar i explotar sexualment dones a Qatar, a més d’altres països com Països Baixos i Austràlia. Segons la policia, les víctimes eren captades a través de xarxes socials amb ofertes de treball relacionades amb la prostitució de luxe en què s’oferien molt bones condicions, però que, en gran part, resultaven ser falses. Algunes de les dones explotades van patir agressions sexuals i robatoris per part de clients. Durant l’operació policial es van registrar dos habitatges de la demarcació de Barcelona on els agents van trobar documentació i material informàtic relacionat amb el cas i 85 grams d’haixix.

La investigació policial va començar arran d’una denúncia rebuda al correu electrònic trata@policia.es, una de les eines que disposa la policia espanyola per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d’aquest tipus de delictes. A partir d’aquí, els agents van constatar l’existència d’una organització criminal establerta a la demarcació de Barcelona i a Amsterdam, que es dedicava a captar dones i traslladar-les a Austràlia i ciutats com Doha, Amsterdam o Eivissa, perquè oferissin serveis sexuals.

A les víctimes que viatjaven fora de l’estat espanyol les formaven perquè creuessin la frontera fent veure que eren turistes, i fins i tot les inscrivien a cursos de formació perquè accedissin als països amb el visat d’estudiant.

Segons la policia, el grup criminal prometia a les dones unes condicions econòmiques i personals molt avantatjoses que en realitat no es complien. Així, eren sotmeses a un estricte control físic, les obligaven a estar disponibles les 24 hores del dia i eren controlades mitjançant càmeres de vídeo vigilància a les cases de cites. Fins i tot, el grup sancionava econòmicament les dones si desconnectaven les càmeres.

Agressions sexuals i robatoris

A la capital de Qatar, Doha, les dones s’allotjaven en apartaments turístics reservats per l’organització i només s’enduien el 50% dels diners acordats. Diverses d’elles van ser agredides sexualment i van patir robatoris per part de clients, quedant desemparades per les lleis de Qatar país i van haver de recórrer a l’ajuda d’amics i familiars per abandonar el país.

D’altra banda, les dones enviades a Amsterdam eren controlades per un membre de l’organització que vivia a la ciutat i que s’encarregava de recollir-les a l’aeroport, traslladar-les a la casa de cites i de recollir periòdicament els beneficis, a més a més d’amenaçar-les en cas que volguessin abandonar la casa.

L’operació policial va finalitzar amb l’entrada i registre a dos habitatges de la demarcació de Barcelona on es va intervenir abundant documentació relacionada amb els delictes investigats, llibretes de comptabilitat dels serveis realitzats per les víctimes, documentació fraudulenta utilitzada pels membres de l’organització, agendes telefòniques, material informàtic i 85 grams d’haixix.