Com serà la desescalada a Catalunya?

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha informat aquest dissabte sobre l’estratègia de Catalunya per contenir la Covid-19 en comparació amb la que s’ha fet a la Comunitat de Madrid, on no han pres mesures com el tancament de bars i restaurants.

Ramentol ha assegurat que la realitat epidèmica de Catalunya “no té res a veure” amb la de Madrid, on la segona onada va començar a principis de setembre arribant al pic a finals del mateix més amb 8.000 casos al dia.

A Catalunya, en canvi, l’increment de casos es comença a notar a mitjans d’octubre i s’arriba al pic a finals del mateix mes, amb 6.000 casos. “Són 2.000 menys, i tenim un milió més de població”, ha dit en una entrevista a RAC1, “el pic màxim és més baix a Catalunya que a Madrid perquè apliquem mesures”.

Pel que fa a la desescalada de cara al 23 de novembre, quan passin els 10 dies més de restriccions establertes pel Govern, Ramentol ha explicat que caldrà tenir en compte “variables” com ara la densitat de població, els moviments poblacionals o la ruralitat, perquè influeixen en la transmissió del virus.

Per això, ha previst que hi hagi una desescalada asimètrica per territoris, “adaptada a la realitat de la transmissió del virus en les comunitats”.

Per fer la desescalada, Ramentol ha explicat que cal que es compleixin dos indicadors: que la velocitat de propagació, l’Rt, estigui per sota d’1, fet que Catalunya ja compleix. I, que hi hagi més altes que baixes als hospitals. Ramentol preveu que el pic d’hospitalitzacions se sobrepassi aquest cap de setmana.

Ramentol ha reiterat que “els espais a l’aire lliure seran els primers candidats” en la desescalada. “Estem aprenent constantment, no estem gestionant la segona onada com la primera, no desescalarem en la segona onada com ho vam fer a la primera”, ha remarcat. El secretari general de Salut ha explicat que es parlarà amb els sectors afectats per les restriccions, com ara la restauració o el sector cultural, per a l’elaboració del pla de desescalada.