Com minimitzar riscos en les trobades familiars d’aquest Nadal?

Només hi ha una manera de celebrar el Nadal de forma segura i sense córrer riscos, i és quedant-nos a casa, sols o amb les persones amb les que convisquem de manera habitual o ‘bombolla’.

Segurament, aquesta opció no és la que satisfaci a moltes persones i famílies, que durant aquest any de pandèmia amb prou feines s’han pogut veure, però és l’única que garanteix que no augmenti la transmissió de la Covid-19.

I això és crucial en un moment en què la R torna a estar per sobre d’1; que Espanya ha iniciat la setmana de festes amb l’epidèmia a l’alça i risc molt elevat de rebrot en gairebé totes les comunitats; que s’ha conegut que hi ha una nova soca, britànica, que podria ser molt més contagiosa de SARS-CoV-2 que si comencés a circular pel nostre país podria disparar els casos; i que altres països europeus amb situacions similars i fins i tot una mica més benèvols que la nostra han optat per restriccions molt més dràstiques, com, directament, suprimir les celebracions d’aquestes festes o nous confinaments.

El virus no es mou sol, el movem nosaltres. Anar d’una zona amb una taxa de transmissió comunitària elevada a una altra on pot ser que amb prou feines hi hagi casos suposa augmentar el risc de produir un brot en aquesta zona. O a l’inrevés, de contagiar. És convenient evitar agafar transport públic per desplaçar-nos, encara que si s’ha de fer, prendre totes les mesures de prevenció: mascareta, distància de seguretat i rentat de mans freqüent.

Si anem a visitar familiars de risc, és més que aconsellable haver fet una quarantena almenys 10 dies abans, per minimitzar les probabilitats que tinguem la infecció. I “només acudir a la reunió familiar en cas d’estar 100% bé”, assenyala l’investigador d’ISGlobal Antoni Trilla i epidemiòleg de l’Hospital Clínic de Barcelona. El menor símptoma, des d’un mal de cap o de panxa fins a una diarrea o unes dècimes, ens ha de fer quedar a casa.

“Cal maximitzar el principi de precaució”, recorda Trilla, que afegeix que tampoc cal anar si estem a l’espera de resultats d’una PCR o si hem estat en contacte amb un positiu en els últims 14 dies.

Si ens reunim, el Procicat estableix que màxim 6 persones, tot i que el nombre es pot augmentar a 10 en els dies assenyalats: 24 nit, 25, 26, 31 de desembre i 6 de gener. Això sí, única i exclusivament es poden barrejar dos grups convivents.

L’escenari que menys risc comporta és un exterior. “Podem canviar els àpats nadalencs per un passeig amb els avis, en els que tots portem mascareta i mantenim distància. O ens vam asseure en un parc, una terrassa o un jardí “, apunta Enric Álvarez, investigador del grup BIOCOMSC de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Se sap que on més es transmet el virus és en interiors on hi ha molta gent i mala ventilació. En exteriors, el risc és fins a 20 vegades menor si es compleixen les mesures de prevenció: mascareta, distància social i higiene de mans.

Cal evitar contacte físic: res de petons ni abraçades, i menys encara estar apinyats en espais petits. S’ha de portar mascareta -essencial que estigui ben ajustada a la cara, tapant nas i barbeta- en tot moment, excepte quan es menja. “És aconsellable que quan estiguem menjant, ho fem en silenci, que reservem la conversa, en to baix, per quan portem màscara”, indica Álvarez.