Colau ofereix personal municipal per al rastreig si el Govern “té dificultat”

Marín creu que baixaran els casos gràcies a les mascaretes i Pueyo lamenta confusió jurídica

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha defensat aquest dimecres que el més urgent és reforçar el sistema de rastreig davant l’augment de casos de coronavirus, ha criticat que no està ben dotat ni dimensionat i ha ofert personal municipal per reforçar-ho si la Generalitat “té dificultat”.

“Si la Generalitat té problemes nosaltres oferim personal”, ha asseverat l’alcaldessa en una entrevista a TV3 recollida per Europa Press, en la qual ha dit que s’ha de reforçar ja mateix, i en aquest sentit ha posat per exemple que el personal municipal que es dedica a la teleassistència podria dur a terme aquest treball.

Ha demanat que no es demori més, ha recordat que la Generalitat és qui lidera el dispositiu i per això ha insistit que si el Govern té problemes, ho oficialitzi: “Els ajuntaments estem assumint més del que toca aquests últims mesos. Però ho fem”.

Colau ha afirmat que la situació és preocupant i que tal vegada s’ha de fer un pas enrere per després poder avançar, però ha agregat que de moment no es planteja un confinament total: “Fa temps que ens preocupa la situació, som un front vulnerable davant el brot a L’Hospitalet de Llobregat. Hem de coordinar-nos”.

NÚRIA MARÍN

També ha estat entrevistada l’alcaldessa de L’Hospitalet (Barcelona), Núria Marín, que ha declarat –després de saber-se que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la mesura de prohibir reunions de més de deu persones– que eren mesures de “sentit comú i un toc d’atenció”.

“No haurem d’explicar el nombre de persones reunides però sí veure que s’apliquen les mesures de distanciament”, ha declarat l’alcaldessa després de ser preguntada per si la policia avisarà que no es recomanen reunions de més de deu persones.

Ha afirmat que les coses han canviat radicalment des del divendres, perquè ara “el 98% de la població porta mascareta”, fet que creu que ajudarà a baixar els contagis.

MIQUEL PUEYO

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha reivindicat com Colau la necessitat que hi hagi més capacitat de rastreig i més personal per a l’assistència primària, i ha destacat que els ajuntaments aquests dies estan treballant amb “més imaginació que recursos”, la qual cosa evidencia dèficits notables.

“Hem viscut una confusió jurídica que ha provocat indignació en la ciutadania”, ha dit l’alcalde sobre les posicions contràries entre la Justícia i el Govern aquests dies sobre les mesures de confinament, i ha xifrat en un 30% els possibles tancaments de comerços quan torni la normalitat.

Preguntat per declaracions de la consellera de Salut, Alba Vergés –del seu mateix partit, ERC– quan va dir que Lleida està en la fase anterior al confinament domiciliari, ha dit textualment que es nega a fer de profeta i que tot està damunt de la taula: “Aquestes declaracions no aporten cap informació significativa i augmenten la incertesa”.