Bombers de Barcelona inicia la campanya forestal

Durant l’anterior campanya es van produir nou incendis forestals amb una afectació de més de 0,2 hectàrees

Efectius dels Bombers i del SEM en la fuita d'àcid clorhídric en una empresa química alimentària de Martorell. SEM

Amb l’arribada del bon temps els Bombers de Barcelona inicien les tasques preventives a l’entorn de Collserola per tal d’evitar incendis durant el període d’estiu. Els equips estan desplegats per les gairebé 1.800 hectàrees de superfície del parc que pertanyen a la ciutat de Barcelona i que estan repartides entre els districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

El cos de Bombers de la ciutat duu a terme diverses actuacions en aquest entorn per tal de millorar les condicions i vetllar perquè la muntanya arribi als mesos de més calor amb les condicions més òptimes. La vigilància de la zona forestal té una especial importància en la temporada d’estiu, amb l’augment de visitants i del nivell de risc per incendi.

La campanya forestal d’estiu que s’inicia aquest mes de juny estarà activa fins a mitjans de setembre. Durant aquest període el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) adapta i reforça els seus dispositius per fer front als mesos d’estiu i donar una resposta ràpida i eficaç davant els possibles incendis forestals que es puguin produir en aquest àmbit en els mesos de més calor a la ciutat.

A finals del mes d’abril es va iniciar la pre-campanya forestal i el passat 28 de maig es va posar en marxa el Parc de Vallvidrera per tal d’obtenir un ràpid accés a la zona forestal actuant amb menys temps de resposta en cas d’incendi.

Durant aquests mesos, el Servei de Prevenció Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) ha estat duent a terme actuacions de prevenció a l’entorn de Collserola que ara s’amplien al màxim nivell amb l’entrada dels mesos de més calor.

El dispositiu que desplega el Cos de Bombers estableix tres zones de cobertura bàsiques a la Serra de Collserola amb recorreguts diaris per l’entorn forestal:

  • Parc de Vallvidrera: recorreguts diaris per la zona del Cim del Forat del Vent fins a Santa Creu d’Olorda.
  • Parc de la Vall d’Hebron i Parc de l’Eixample: recorregut diari per la zona de la Carretera de les Aigües, Carretera de Vallvidrera i barris del vessant nord del túnel.
  • Parc de Sant Andreu: recorregut diari a l’entorn de la Carretera Alta de Roquetes, Torre Baró, Carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana.

En aquestes àrees d’actuació, Bombers de Barcelona engega un dispositiu permanent on s’estableixen:

  • Reconeixements i recorreguts diaris programats per fer tasques de prevenció: Les tasques consisteixen en reconeixement d’accessos, identificació de camins i comprovació de l’estat en el qual es troben, revisió d’hidrants d’incendi existents a la zona, etc. Els recorreguts milloren d’una banda, el coneixement de l’entorn i per tant l’eficàcia i seguretat de les intervencions, alhora que actuen com a element dissuasori i de prevenció.
  • Reguardes preventives: Les reguardes s’activen d’acord amb les pre-alertes decretades en funció dels valors de la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. En el moment d’activar-se, es mobilitzen recursos, vehicles i efectius cap a la serra barcelonina, incorporant si és necessari punts fixes de vigilància durant les hores de més risc.

Bombers compta amb un protocol d’actuació que es nodreix d’informació permanent sobre la climatologia i que, segons els valors d’aquests índexs meteorològics, comporta automàticament la mobilització de recursos. Els condicionants meteorològics es controlen en comunicació amb l’Observatori Fabra, que proporciona informació sobre la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana; i amb el Consorci del Parc de Collserola, que informa d’incidències i és titular i responsable del parc.

En base als valors d’aquestes variables Bombers de Barcelona estableix la situació de pre-alerta meteorològica, pre-alerta crítica, i alerta. En cada situació, i quan aquestes variables superen uns valors límits durant un temps determinat, es destinen vehicles i efectius de bombers a punts preestablerts del Parc de Collserola.

Els efectius del Cos també realitzen, durant aquests mesos, simulacres a la zona forestal conjuntament amb població civil, Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Bombers de la Generalitat i altres agents implicats:

  • Activació del Plans d’Autoprotecció (PAU) per incendis
  • Túnels de Vallvidrera
  • Torre de Collserola

Durant l’estiu de l’any passat es van produït 9 incendis a l’entorn del Parc de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona on van quedar afectades 0,27 hectàrees.