Barcelona recuperarà un milió de m2 per al veïnat, el verd, la mobilitat sostenible i el comerç local

S’aconseguirà amb el pla Superilla Barcelona, que agrupa totes les actuacions de transformació urbana que es faran fins al maig de 2023 d’acord amb un model de ciutat que prioritza la vida quotidiana, la transició ecològica i la cohesió dels barris

El model de transformació urbana que està desplegant el Govern municipal permetrà recuperar un milió de m2 per a la ciutadania aquest mandat. S’aconseguirà gràcies al pla Superilla Barcelona, que agrupa totes les actuacions que transformaran la ciutat per posar la vida quotidiana al centre, cohesionar els barris i impulsar la transició ecològica.

L’objectiu és adaptar Barcelona als reptes del segle XXI i convertir-la en una ciutat més justa, saludable, inclusiva i diversa.

L’equip de Govern està impulsant aquesta nova perspectiva des de fa temps, amb projectes clau ja executats com les superilles. La de Sant Antoni és un exemple clar de com s’està tirant endavant una ciutat pensada per al veïnat, plena de vida, sostenible i que afavoreixi el comerç de proximitat. La seva posada en marxa ha reduït un 25% els nivells de contaminació i ha ajudat a situar la despesa comercial del barri a nivells prepandèmics (uns 3M€ mensuals).

Aquest és l’esperit que impregna el canvi de model de ciutat iniciat ja el mandat passat, que ara viurà un salt d’escala per arribar a tots els barris i es materialitzarà amb les intervencions previstes fins al maig de 2023. El model dona resposta als reptes locals, metropolitans i globals, i es basa en la regeneració urbana per consolidar la ciutat ja construïda i fer front amb garanties a les emergències climàtica, habitacional, social i econòmica.

El pla Superilla Barcelona s’està posant a debat des d’ahir i fins demà en el marc de les jornades internacionals ‘Superilla Barcelona-La ciutat després de la covid’. Estan impulsades per l’Ajuntament, compten amb més de 2.000 persones inscrites i volen reflexionar amb ponents i experts d’àmbits diversos sobre com han de ser i com es volen construir les ciutats del futur.

En aquest marc, la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, i l’arquitecte en cap, Xavier Matilla, han presentat avui un mapa online interactiu que il·lustra com serà la Barcelona del segle XXI. És un mapa que inclou tots els projectes de transformació del pla Barcelona Superilla agrupats en cinc eixos principals:

Transformació de l’espai públic: Projectes com els eixos verds de l’Eixample i Sant Martí, el desenvolupament de les superilles als barris, els grans parcs com el Parc central de la Marina del Prat Vermell, el de Can Batlló, el de la Colònia Castells o el de Glòries, i grans reurbanitzacions com la Via Laietana, la Meridiana i la Diagonal.

Millora dels barris i recintes: La rehabilitació integral del Besòs-Maresme i la Trinitat Vella, la reconversió de la Mercedes al Bon Pastor i el nou planejament per a un 22@ més inclusiu i sostenible, entre altres.

Reactivació de teixits econòmics: L’impuls dels polígons del Besòs, el projecte científic de la Ciutadella del Coneixement, el nou centre de recerca biomèdica a Sarrià i l’aposta per l’economia blava i sostenible al Port Olímpic.

Impuls de la mobilitat sostenible: L’aposta pel transport públic metropolità, per la unió del tramvia, la xarxa de carrils bici i pel transport sostenible que connecti Barcelona de forma nacional i global amb la Sagrera i Sants.

Augment del parc públic d’habitatges: Objectiu de doblar el parc públic i assequible existent.