Barcelona posarà noms de dones a sis places i carrers

L’Ajuntament de Barcelona posarà noms de dones a sis places i carrers durant els propers mesos per “feminitzar” l’espai públic de la ciutat, ha informat el consistori aquest diumenge en un comunicat.

Les dones escollides són referents per les seves aportacions en els camps periodístic, literari, pedagògic i de salut: Ana Maria Matute, Margarita Rivière, Concepció Aleixandre, Anna Domènech, Elisa Moragas i Dolors Batlle.

La presència de dones en el nomenclàtor de Barcelona és encara “molt petita” –només un 7,75% dels espais tenen noms femenins–, per la qual cosa el consistori vol impulsar canvis per acostar-se a la paritat.

El nom de l’escriptora Ana María Matute Ausejo substituirà el de l’assagista i teòric polític Ramiro de Maeztu en un carrer situat als districtes d’Horta-Guinardó i Gràcia.

Les mestra Elisa Moragas i Badia i Dolors Batlle i Sunyer també tindran els seus noms a la ciutat: la primera al carrer Reis Catòlics del districte de Sarrià Sant-Gervasi, i la segona al carrer Enric Bargés del districte de Sants-Montjuïc.

Tres places també canviaran el seu nom: la plaça Cristalleries Planell del districte de les Corts serà de la periodista Margarita Rivière Martí, mentre que un espai del districte de Sant Andreu homenatjarà l’educadora Anna Domènech Campoy, i un altre del districte de l’Eixample portarà el nom de la metgessa Concepció Aleixandre Ballester.

El regidor de Memòria Democràtica de Barcelona, Jordi Rabassa, ha explicat que aquests canvis permetran avançar cap a la democratització de l’espai públic: “Aquesta democratització passa, sens dubte, per com nomenem els carrers i les places”.

“És una tasca que es fa conjuntament amb els districtes i conjuntament amb la societat civil i organitzada, perquè alguns veïns i veïnes en alguns casos ens han proposat aquests noms”, ha afegit.