L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Sant Pere Claver han acordat posar en marxa un nou espai d’atenció odontològica gratuïta per a persones en situació de vulnerabilitat. El servei s’oferirà a la seu que l’entitat té al carrer Vilà i Vilà i que a partir d’ara reservarà un espai setmanal per atendre els casos que arribin derivats des dels serveis socials municipals. El conveni signat entre el consistori i la fundació preveu una inversió municipal de 89.000 euros anuals, que permetrà atendre uns 250 pacients l’any. L’espai de Vilà i Vilà se centrarà en persones usuàries dels Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA) i dels Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS).
Des de fa més de 20 anys, la Fundació Sant Pere Claver ofereix assistència odontològica als veïns del districte de Sants-Montjuïc així que amb el conveni s’aprofitarà el personal experimentat i les instal·lacions per ara apropar el servei de forma gratuïta a les persones que ho necessiten.
Quart centre a la ciutat
Es tracta del quart centre d’aquest tipus que operarà a la ciutat, a l’espera que es desplegui la Llei 12/2020 de l’atenció pública de la salut bucodental aprovada pel Parlament de Catalunya.
Des del 2018 l’Ajuntament de Barcelona ha obert dues clíniques municipals, una al carrer Viladomat i una altra al barri de Torre Baró. A més, també hi ha vigent un conveni de col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, en col·laboració amb Sant Joan de Déu Serveis Socials, per atendre específicament infants i persones adultes en situació de sensellarisme.
Entre aquests tres serveis i sense comptar les atencions que farà a partir d’ara la nova consulta de la Fundació Sant Pere Claver, la ciutat de Barcelona ha atès fins ara unes 2.700 persones en situació de vulnerabilitat o en risc d’exclusió social que han rebut atenció odontològica gratuïta. Entre els serveis prestats hi ha endodòncies, higienes o pròtesis.
A més a més, des del gener de 2020 funciona un conveni de col·laboració signat entre l’Ajuntament i l’Associació Empresarial de Centres d’Atenció Dental (AECAD) per oferir preus reduïts a persones beneficiàries de la Targeta Rosa o que siguin derivades igualment per la seva situació socioeconòmica des de Serveis Socials o serveis de salut. Durant aquest temps s’han atès per aquesta via més de 600 persones.