Barcelona permet estacionar fins a 6 hores a zones de càrrega i descàrrega

L’Ajuntament de Barcelona atorgarà permisos puntuals per estacionar fins a 6 hores consecutives a les places de càrrega i descàrrega i amplia de 30 minuts a dues hores el temps que s’hi pot aparcar el vehicle, excepte entre les 10 i les 14 hores.

A més, els titulars de la Targeta Professional tindran una sèrie de descomptes en els aparcaments regulats en superfície (AREA) i a la xarxa d’aparcaments públics de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

Aquests canvis estan inclosos en el conveni que han signat aquest dijous la regidora de Mobilitat de Barcelona, Rosa Alarcón, i el president del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, Joan Guillén Espín, per cobrir les necessitats actuals dels gremis associats a aquesta entitat en relació amb l’estacionament a la ciutat, tant de curta com de llarga durada.

Després de la signatura, en roda de premsa, la regidora Alarcón ha assenyalat que després de la finalització de les mesures provisionals en la distribució urbana de mercaderies aplicades des de l’inici de l’estat d’alarma, “ara és el moment de potenciar molts aspectes de la distribució urbana de mercaderies”, responsable que una gran quantitat de vehicles privats circulin per la ciutat de Barcelona.

Alarcón ha subratllat que el conveni signat amb el consell de gremis és fruit del diàleg i “un punt d’inici”.

Per la seva banda, el president del consell de gremis, Joan Guillén, ha destacat la importància d’aquest conveni en un moment en què totes les activitats reprenen l’activitat, i ha assenyalat que estan “oberts a dialogar més canvis per optimitzar l’ús de l’espai públic”.

La càrrega i descàrrega i l’ús del vehicle per part de professionals en l’exercici del seu treball suposen una part important del trànsit que circula diàriament per les ciutats, que a més s’ha vist incrementat amb l’impuls del comerç electrònic, especialment, durant la pandèmia.

La signatura del conveni arriba en un moment en què se segueix observant un important increment del trànsit privat a la ciutat, que està recuperant desplaçaments després de la important baixada registrada durant aquests mesos de restriccions de la mobilitat.

Segons el consistori, a dia d’avui s’estan produint 1.042.000 desplaçaments diaris en vehicle privat a Barcelona.

La xifra és la més alta des que va entrar en vigor l’aplicació del Reial Decret de l’Estat d’Alarma, tot i que encara representa una reducció de -37,5% respecte dels desplaçaments habituals.

Amb la signatura d’avui, tots aquells vehicles dels gremis associats al Consell de Gremis podran estacionar en places de càrrega i descàrrega fins a 2 hores en les franges compreses entre les 8 i les 10 hores; i entre les 14 hores i les 20 hores i obtenir fins a 6 permisos especials per mes que permetran una durada màxima de fins a 6 hores a la franja compresa entre les 14 hores i les 20 hores.

Des de l’inici de l’aplicació del Reial Decret de l’Estat d’Alarma i fins aquest dilluns, l’Ajuntament de Barcelona ha portat a terme mesures de caràcter immediat i provisional per a flexibilitzar la càrrega i la descàrrega i atendre les necessitats d’abastament de productes de primera necessitat.

Entre elles, s’ha permès que els vehicles de distribució de productes alimentaris destinats als supermercats de la ciutat que feien la càrrega i descàrrega en horari nocturn hagin pogut realitzar-la també en horari diürn.

A partir d’aquesta setmana, i amb el pas a la fase 1, s’ha recuperat la normativa habitual.