Dissabte, 22 de març de 2025
És notícia

Barcelona inicia les obres per desmuntar les 11 parades dels antics ocellaires de la Rambla

Avatar photo
La renovació total de la Rambla de Barcelona tindrà un cost d’uns 55’6 milions d’euros

L’Ajuntament de Barcelona comença la retirada de les 11 parades dels antics ocellaires de la Rambla, en una intervenció que ha de permetre avançar en l’obra de reforma de la Rambla.

El desmuntatge, que com la resta de la transformació del passeig està coordinat per BIMSA, tindrà una durada d’unes dues setmanes i la previsió és que hagi acabat el 26 de febrer. Les tasques es duran a terme amb equips manuals i maquinària de mida petita, i es treballarà en diverses parades simultàniament, segons la programació prevista, de dues en dues, fins a haver retirat les 11 parades existents.

Els treballs de desmuntatge s’iniciaran amb el buidatge dels quioscos i la retirada d’elements afegits com embellidors i persianes. Posteriorment, es procedirà a retirar els elements que conformen l’estructura dels cubicles –la coberta i els laterals–. Un cop desballestats els quioscos, els tècnics eliminaran la base que els sostenia i repararan el paviment del passeig a l’espera de què s’iniciï la urbanització del tronc central de la Rambla.

S’inicia així el desmantellament definitiu de les antigues parades d’ocellaires, després que l’Ajuntament en recuperés la titularitat amb autorització judicial. El tancament d’aquestes parades es va fer en dues intervencions: la primera, el 21 d’agost, quan es va recuperar la titularitat de sis d’aquests establiments, i la segona, el 16 de setembre, quan personal de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) va recuperar les claus de les cinc parades restants. Des d’aleshores, totes les parades estaven tancades i ara es procedeix a la seva retirada.

Els antics ocellaires van deixar de vendre animals el 2009 i es van reconvertir, llavors, en parades de gelats, dolços, entrades, records… En el Pla Especial d’Ordenació de la Rambla, aprovat definitivament el 2016, ja no es contemplava la seva continuïtat i, el 14 de juny del 2021, es va notificar als seus titulars l’extinció de les concessions que es van concedir l’any 1971 per a un període de 50 anys. El col·lectiu va iniciar diversos processos judicials contra aquesta decisió, però totes les resolucions han donant la raó als plantejaments de l’Ajuntament defensant la desaparició d’aquests establiments en resposta a l’interès general.

La intervenció per retirar aquestes parades se suma a la que ja es va fer, durant el mes d’octubre, per retirar set parades de floristes que estaven en desús per renúncia dels titulars o per amortitzacions acordades en els darrers anys. Les altres vuit parades de flors continuen en funcionament com un actiu important de la Rambla i del Mercat de la Boqueria.

L’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) ja ha comunicat als titulars de les parades en actiu que, quan la reforma de la Rambla necessiti ocupar la part central on es troben, tindran una ubicació provisional a la plaça de Catalunya, a la part que queda més a prop de la Rambla. I que retornaran a la Rambla un cop hagin acabat les obres.

La reforma de la Rambla, una obra de mandat

La retirada de totes aquestes parades s’emmarca en la reforma de la Rambla, una obra de mandat que preveu finalitzar el 2027. Aquesta reurbanització té per objectiu convertir la Rambla en un passeig més confortable, verd, amable i cultural i amb més espai per al vianant. La secció rodada serà contínua i regular al llarg de tot el passeig, amb un sol carril de circulació per banda de 3,5 m d’amplada restringit al trànsit veïnal, serveis, mercaderies i aparcaments. Hi haurà trams amb un cordó de servei de 2,80 m. que serà reversible en la seva major part, i s’incorporaran elements de seguretat com pilones als extrems, en els espais majors i en els guals de vianants de tot el passeig.

La nova Rambla comptarà amb tres espais majors situats estratègicament al llarg de l’eix, en tres de les cruïlles més singulars: l’Espai Betlem-Moja, el Pla de la Boqueria i el Pla del Teatre. Són tres grans espais-plaça que es configuren de manera diferent, amb plataforma única, per donar resposta a la mateixa morfologia de l’espai, als fluxos transversals i longitudinals, a l’especial relació amb els principals equipaments culturals del passeig i a la capacitat d’articulació que l’espai té i ha tingut al llarg del temps.

També es crearan noves zones d’estada sota els arbres al llarg del traçat i en els nous àmbits per garantir una ocupació de l’espai públic amable i equilibrada amb espais de repòs i d’estar. Hi haurà bancs i cadires en els laterals del passeig central i sota l’ombra de l’arbrat. A més, es tindran en compte tota la resta d’elements que se situen a la Rambla i que cal ordenar per garantir-ne una distribució coherent i ben relacionada amb els usos del passeig.

Es preveu destinar 41,07 milions d’euros a l’execució dels quatre trams, i aquest mandat s’haurà invertit uns 48 milions a la reurbanització de la Rambla, sumant les actuacions de l’àmbit Colom-Santa Madrona. En total, s’haurà destinat una inversió total de 55,6 milions d’euros a la transformació de tot el passeig sencer –tots els cinc àmbits més la redacció dels projectes i els serveis necessaris-.

Durant tota la durada de les obres, l’Ajuntament ha obert l’Espai Rambla als baixos del Palau de la Virreina, un punt informatiu obert de dilluns a divendres a la ciutadania, agents socials, econòmics, culturals, entitats, associacions de l’entorn i en general a tothom que vulgui tenir detall o resposta sobre qüestions de com avancen les obres i sobre com serà la Rambla del futur.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un home mata la seva dona davant dels quatre fills i cala foc a la casa

Notícia següent
comissió Paeria Lleida

La Paeria de Lleida al·legarà contra la nova línia elèctrica d’alta tensió que vol creuar el terme municipal

Notícies relacionades