Barcelona inicia la transformació de l’avinguda Meridiana entre els carrers Mallorca i Navas

S'eliminarà un carril d'entrada i un de sortida i hi haurà una mitjana central amb carril bici

L’Ajuntament de Barcelona començarà el proper 6 d’abril les obres per reformar el tram de l’avinguda Meridiana entre el carrer Mallorca i Navas de Tolosa-Josep Estivill, on hi haurà un carril d’entrada i un de sortida menys i una mitjana central amb un carril bici segregat, arbrat i zones d’estada.

Es tracta del segon tram de l’avinguda Meridiana que es transforma per convertir-la en un eix cívic amb més verd i més espai per al vianant i la mobilitat sostenible, després que en el mandat anterior es realitzés la mateixa actuació entre la plaça de les Glòries i Mallorca, ha informat el consistori aquest dimarts en un comunicat.

Així, en el tram entre Mallorca i Navas de Tolosa-Josep Estivill l’avinguda passarà a tenir un carril menys de circulació per sentit, de manera que hi haurà tres per costat, i al mig hi haurà una mitjana central de 9,50 metres d’amplària on se situarà un carril bici segregat de doble sentit.

D’aquesta manera, el carril bici que hi ha actualment en les voreres es podrà eliminar per incorporar parterres al voltant dels plataners existents combinats amb espais d’estada, amb 108 nous arbres i 3.500 metres quadrats de parterres i nou mobiliari urbà.

A més, en les interseccions amb els carrers Naciór, Trinxant (costat mar), Múrcia, Tomàs Padró i Palència es projecta una calçada de plataforma única al nivell de la vorera amb prioritat per al vianant i en les altres interseccions s’han projectat girs còmodes per a vehicles amb els carrers que arriben a l’avinguda.

També es crearan nous passos de vianants per millorar la connexió transversal de la Meridiana, i es modificarà la posició de la majoria dels quals ja hi ha per projectar-los en direcció als eixos dels carrers que creuen l’avinguda i millorar els itineraris.

OBRES ENTRE VALÈNCIA I MALLORCA

Aprofitant aquesta segona transformació, també s’actuarà en l’àmbit ja reformat València-Mallorca, on ara hi ha tres carrils d’entrada i quatre de sortida, per suprimir un de sortida i fer que la secció sigui uniforme amb tres carrils per cada costat des de Glòries fins a Navas de Tolosa-Josep Estivill.

El Govern municipal emmarca aquesta actuació en les ja fetes o en marxa en Glòries, la Meridiana, Gran de Sant Andreu i l’avanç de les obres de les estacions de la Sagrera i de Sant Andreu, el Pont de Santander i les urbanitzacions del seu entorn, i assegura que demostren el seu compromís amb aquests barris.

Els treballs de la Meridiana compta amb un pressupost de 8,33 milions d’euros, està previst que durin tot l’any i s’actuarà sobre 27.500 metres quadrats de superfície: són 500 metres de longitud que sumats als 800 ja urbanitzats suposaran un total d’1,3 quilòmetres d’avinguda renovada.

PROPERS TRAMS

El Govern municipal preveu seguir avançant la reforma de la Meridiana aquest mateix mandat i contempla tenir redactat a la fi d’any el projecte executiu de la transformació des de Navas de Tolosa-Josep Estivill fins a Fabra i Puig amb l’objectiu de començar les obres a partir d’estiu de 2022.

En paral·lel, durant el 2022 pretén redactar l’avantprojecte de les obres entre Fabra i Puig i el Pont de Sarajevo, que s’acompanyarà d’un procés participatiu per recollir les propostes i aportacions veïnals i d’entitats de l’entorn.