Barcelona engegarà un programa escolar per prevenir danys associats als jocs d’apostes

Avatar photo

El Pla d'acció sobre drogues i addiccions 2021-2024 se centra en l'addicció al joc, al cànnabis i a l'alcohol

L’Ajuntament de Barcelona engegarà un programa escolar per a la prevenció dels danys associats als joc d’apostes i que s’adreça als alumnes de quart d’ESO, dins el Pla d’acció sobre drogues i addiccions 2021-2024.

Ho han explicat aquest dijous en roda de premsa la regidora de Salut, Envelliment i Cures del consistori, Gemma Tarafa, i la directora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Maribel Pasarín.

Tarafa ha explicat que el pla posa el focus en l’addicció al joc i les pantalles, el cànnabis i l’alcohol i que ho fa posant especial atenció en el col·lectiu de persones joves –sobretot les de menys edat– i des d’una perspectiva de gènere i LGTBI.

També ha destacat que el document és fruit d’un treball transversal que ha disposat de les aportacions de diferents institucions, entitats, professionals i agents involucrats, i també dels usuaris dels serveis i els treballadors que les atenen.

A Barcelona l’edat en què es comença a apostar són els 14 anys, segons els primers resultats preliminars de l’enquesta ‘Factors de Risc a l’Escola Secundària 2021 (FRESC 2021)’ de l’ASPB, que inclou per primera vegada preguntes relacionades amb aquestes pràctiques.

Segons aquests resultats, un 7,9% dels alumnes de segon i quart d’ESO, segon de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Mitjà ha jugat amb diners l’últim any de manera presencial — un 11,8% dels quals són nois i un 4,1%, noies– i un 7,4% ho ha fet en línia –un 12,4% dels quals són nois, 2,7%, noies–.

A més, un 3,4% del total dels alumnes de 13 a 19 anys desenvolupa un possible joc patològic –un 5,9% dels quals són nois i un 1%, noies–, per la qual cosa s’engegaran diverses accions per combatre aquesta problemàtica.

ALCOHOL I CÀNNABIS

Quant a l’alcohol, Tarafa ha dit que tot i que en els últims anys s’ha reduït en general el percentatge de nois i noies que n’han consumit algun cop, “continua sent la substància que més preocupa”.

Entre les accions en aquest àmbit, destaca l’impuls d’una campanya de prevenció per a un consum responsable d’alcohol adreçada a turistes.

Quant al cànnabis, segons l’última enquesta FRESC 2021 és la tercera substància més consumida pels joves després de l’alcohol i el tabac, i entre les accions relacionades amb aquesta problemàtica, destaca la creació d’un observatori dels efectes del cànnabis per avançar en l’abordatge del seu consum.

El pla inclou 170 accions concretes i l’ha liderat ASPB, però també hi han participat el Consorci Sanitari de Barcelona i la Sots-direcció General de Drogodependències del departament de Salut de la Generalitat, entre d’altres.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Justícia decidirà abans de final d’any on van els nous jutjats de Tarragona

Notícia següent

Girona viu les Fires de Sant Narcís amb menys fets delictius dels últims anys

Notícies relacionades