Barcelona engegarà un programa escolar per prevenir danys associats als jocs d’apostes

El Pla d'acció sobre drogues i addiccions 2021-2024 se centra en l'addicció al joc, al cànnabis i a l'alcohol

L’Ajuntament de Barcelona engegarà un programa escolar per a la prevenció dels danys associats als joc d’apostes i que s’adreça als alumnes de quart d’ESO, dins el Pla d’acció sobre drogues i addiccions 2021-2024.

Ho han explicat aquest dijous en roda de premsa la regidora de Salut, Envelliment i Cures del consistori, Gemma Tarafa, i la directora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Maribel Pasarín.

Tarafa ha explicat que el pla posa el focus en l’addicció al joc i les pantalles, el cànnabis i l’alcohol i que ho fa posant especial atenció en el col·lectiu de persones joves –sobretot les de menys edat– i des d’una perspectiva de gènere i LGTBI.

També ha destacat que el document és fruit d’un treball transversal que ha disposat de les aportacions de diferents institucions, entitats, professionals i agents involucrats, i també dels usuaris dels serveis i els treballadors que les atenen.

A Barcelona l’edat en què es comença a apostar són els 14 anys, segons els primers resultats preliminars de l’enquesta ‘Factors de Risc a l’Escola Secundària 2021 (FRESC 2021)’ de l’ASPB, que inclou per primera vegada preguntes relacionades amb aquestes pràctiques.

Segons aquests resultats, un 7,9% dels alumnes de segon i quart d’ESO, segon de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Mitjà ha jugat amb diners l’últim any de manera presencial — un 11,8% dels quals són nois i un 4,1%, noies– i un 7,4% ho ha fet en línia –un 12,4% dels quals són nois, 2,7%, noies–.

A més, un 3,4% del total dels alumnes de 13 a 19 anys desenvolupa un possible joc patològic –un 5,9% dels quals són nois i un 1%, noies–, per la qual cosa s’engegaran diverses accions per combatre aquesta problemàtica.

ALCOHOL I CÀNNABIS

Quant a l’alcohol, Tarafa ha dit que tot i que en els últims anys s’ha reduït en general el percentatge de nois i noies que n’han consumit algun cop, “continua sent la substància que més preocupa”.

Entre les accions en aquest àmbit, destaca l’impuls d’una campanya de prevenció per a un consum responsable d’alcohol adreçada a turistes.

Quant al cànnabis, segons l’última enquesta FRESC 2021 és la tercera substància més consumida pels joves després de l’alcohol i el tabac, i entre les accions relacionades amb aquesta problemàtica, destaca la creació d’un observatori dels efectes del cànnabis per avançar en l’abordatge del seu consum.

El pla inclou 170 accions concretes i l’ha liderat ASPB, però també hi han participat el Consorci Sanitari de Barcelona i la Sots-direcció General de Drogodependències del departament de Salut de la Generalitat, entre d’altres.