Dimecres, 24 d'abril de 2024
És notícia

Barcelona dissenya un conjunt d’accions per consolidar el seu posicionament internacional

Avatar photo

Es presenta el document que desenvolupa l’eix del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 dedicat a la projecció internacional del model de ciència de la ciutat, que inclou 6 grans reptes i 30 actuacions a implementar en els propers dos anys

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui al teixit científic de la ciutat les conclusions d’un procés de debat i reflexió que es va obrir a les Jornades Barcelona Ciutat de Ciència, organitzades pel Departament de Ciència i Universitats (depenent de la tinència d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat) amb l’objectiu de detectar nous reptes que permetin revertir els efectes negatius que la pandèmia de la Covid ha provocat en el model de projecció internacional de la ciutat, amb les restriccions en l’arribada d’estudiants, per exemple, o en la reducció dràstica de congressos científics i acadèmics.

Les jornades de debat i reflexió, que es van desenvolupar en tres trobades diferents, van aplegar 53 persones de 35 institucions de l’àmbit científic i acadèmic de la ciutat, que avui han estat convocades per compartir el document final, en el qual s’estableixen els compromisos col·lectius entre l’Ajuntament de Barcelona i aquest teixit científic barceloní i metropolità, per tal de seguir impulsant i consolidar a nivell internacional el posicionament de Barcelona com a ciutat de ciència. Un posicionament que a hores d’ara ja és conegut, ja que per exemple, l’índex de la revista Nature de ciutats científiques situa Barcelona com la primera ciutat a nivell estatal en producció científica,  i la quarta de la Unió Europea.

Així doncs, el document presentat avui desplega i desenvolupa l’eix del Pla Barcelona Ciència 2020-2023 dedicat a la projecció internacional de la ciutat, i inclou 6 grans reptes i 30 vies d’accions a desenvolupar en els propers dos anys. Són els següents:

    1. Entorn laboral i social del recercaire: fer de Barcelona una ciutat atractiva per establir-s’hi i quedar-s’hi

1.1. La creació d’una eina digital on se centralitzin els tràmits i la informació necessària que una persona necessita conèixer i dur a terme quan s’estableix a la ciutat.

1.2. La creació d’un programa d’acollida i acompanyament en l’acollida de talent internacional (‘pre & welcome pack’).

1.3. La generació d’un programa públic d’habitatge de curta i mitjana estada per a professionals de l’àmbit científic i acadèmic que es vulguin establir a la ciutat, i per a les seves famílies.

1.4. L’impuls d’un conveni amb ICREA per establir un sistema de beques internacionals “Barcelona Research”, orientades a generar coneixement científic per resoldre reptes de rellevància per a la ciutadania.

1.5. La promoció, conjuntament amb les administracions competents, d’un debat de bones pràctiques en la contractació de professionals en el camp de la recerca per tal de revisar la situació salarial i la precarietat en el teixit científic de Barcelona.

    1. Innovació científica i transferència de tecnologia i coneixement: creixement del teixit econòmic científic de la ciutat

2.1.El foment de la creació d’acceleradores i infraestructures d’innovació científica a prop dels centres de recerca de la ciutat, amb accent en espais de co-working especialitzats (laboratoris compartits, instrumentació d’alt nivell d’ús comú, etc.)

2.2. La generació d’un programa d’acompanyament de spin-off i start-up, per tal de facilitar la permeabilitat i el trànsit de professionals entre les institucions científiques i el teixit econòmic i social científic.

2.3. La implicació del teixit econòmic de la ciutat en la dinamització de la innovació científica, generant mecanismes de col·laboració públic-privada per incrementar la inversió en R+D+i.

    1. Espais de coordinació entre els centres de recerca i universitats de la ciutat i la seva àrea metropolitana

3.1. La generació d’espais de coordinació i integració de les institucions científiques de la ciutat i la seva àrea metropolitana des de l’Ajuntament de Barcelona.

3.2. L’avenç envers una visió més integradora entre els diversos centres: creació de clústers, ‘community practices’ entre centres que treballen en els diferents àmbits científics i de recerca. Explorar models de governança compartida.

3.3. La creació d’un portal web que centralitzi la informació del teixit científic de la ciutat i la seva àrea metropolitana, funcionant com a distribuïdor cap als diferents centres de recerca i universitats.

3.4. L’establiment de sinèrgies de treball i de caire infraestructural entre universitats i centres de recerca per tal d’optimitzar l’ús dels recursos instrumentals ja existents a la ciutat.

3.5. Crear eines per generar un sentiment de pertinença a un mateix ecosistema científic i acadèmic: Barcelona Ciència.

    1. Marca “Barcelona Ciència”: un element de referència de la ciutat, els centres de recerca, les universitats i els professionals que treballen en el teixit científic i acadèmic de la ciutat

4.1. La consolidació de la marca “Barcelona Ciència” com a punt compartit entre institucions, centres, universitats, projectes i equipaments del teixit científic de la ciutat i l’àrea metropolitana.

4.2. Visibilitzar, a través de les webs de l’Ajuntament i en col·laboració amb els mitjans de comunicació, les aportacions i èxits científics generats a la ciutat per tal d’associar la imatge de la ciutat a un valor internacionalment reconegut.

4.3. El foment de la creació de programes per a investigadors distingits (sabàtics) perquè puguin fer una estada de recerca a la ciutat, per tal de generar “efectes crida” i “ambaixadors” de la ciutat.

4.4. L’impuls d’una oferta turística que tingui com a centre temàtic itineraris i visites a les universitats, els centres de recerca i les infraestructures científiques de la ciutat i la seva àrea metropolitana.

4.5. La presència de la marca “Barcelona Ciència” a les grans fires i congressos ja existents a la ciutat, per fer present el teixit científic en entorns internacionals.

4.6. La creació d’un programa d’“Ambaixadors científics” per tal de projectar la marca “Barcelona Ciència” tant dins com fora de la ciutat.

    1. Cultura científica a la ciutat i ciència participativa

5.1. L’organització de convocatòries periòdiques de recerca en ciència ciutadana des de l’Ajuntament.

5.2. La promoció d’espais de ciència participativa, en clau de proximitat, per proposar solucions als reptes urbans de la ciutat.

5.3. Fer de Barcelona centre de referència del sud d’Europa en l’impuls de les sinèrgies entre l’art i la ciència.

5.4. La incorporació dels centres de recerca i les universitats en les estratègies i programació dels equipaments de proximitat que s’impulsen des de l’Ajuntament.

5.5. Generar campanyes comunicatives en equipaments municipals i espais públics (aeroport, platges, transport públic, banderoles, estacions, centre cívics, biblioteques, museus, etc.) per dimensionar Barcelona com a pol científic.

5.6. La consolidació dels programes educatius d’activitats i promoció de vocacions científiques a l’educació infantil, primària i secundària, i l’exploració de noves iniciatives en aquest àmbit.

    1. Diàleg i col·laboració entre els centres de recerca, les universitats i l’Ajuntament de Barcelona

6.1. La posada en comú de les agendes compartides entre agents socials i administració per plantejar els reptes urbans i com es poden solucionar des de la ciència.

6.2. El suport de l’Ajuntament a la creació i l’organització de congressos i esdeveniments internacionals promoguts pel teixit científic a la ciutat.

6.3. La incorporació dels centres de recerca i el seu personal investigador en el disseny i avaluació de les polítiques públiques.

6.4. La creació d’una oficina de verificació de fake news en el camp de la ciència, en la línia de la xarxa anti-rumors existent.

6.5. El lideratge de Barcelona en la presentació de projectes susceptibles d’optar als fons Next Generation i altres convocatòries europees, per invertir-les en infraestructura i desenvolupament del teixit científic local.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La Granja d’Escarp instarà als propietaris a tenir en bon estat els immobles i solars

Notícia següent

El projecte de recuperació de les antigues guixeres guanya el premi A’Design Award & Competition

Notícies relacionades