Barcelona celebra el Dia Europeu de la Informació Juvenil

Avatar photo

Sota el lema “Descobreix el teu ser interior. Parla” la celebració se centra en el benestar emocional de la joventut

Avui se celebra el Dia Europeu de la Informació Juvenil que enguany, sota el lema “Descobreix el teu ser interior. Parla” se centra en el benestar emocional de la joventut. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona, a través dels serveis infoJOVE, ha desplegat un seguit d’activitats i de materials de difusió amb l’objectiu de proporcionar eines i recursos per a fomentar el benestar emocional de la població jove de la ciutat.

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, tot posant en valor las tasca dels professionals i dels serveis d’informació juvenils de la ciutat, ha reflexionat sobre les conseqüències de la pandèmia entre el més joves: “en alguns casos els ha comportat estrès emocional i s’ha incrementat el risc de soledat no volguda”. Per aquets motiu, el regidor ha volgut destacar “el reforç dels serveis d’informació i assessorament juvenils de l’Ajuntament per promoure l’empoderament dels i les joves i per oferir suport i acompanyament en la seva transició vital. Els serveis infoJOVE i “Aquí t’escoltem”, a la vegada que són porta d’entrada per promoure i vetllar pel benestar emocional de la població jove de la ciutat, també esdevenen un agent que acompanya i està al costat dels joves, especialment en aquests moments on la situació que ha generat la pandèmia els hi afecta de manera tan directa.”

El Dia Europeu de la Informació Juvenil és una ocasió especial per conscienciar sobre el dret dels i les joves a accedir a informació completa i fiable i per reconèixer la tasca dels treballadors de la informació juvenil. L’any 2020 ha estat marcat per la pandèmia i per tots els reptes i canvis que ha suposat, creant un clima de por i incertesa. A causa de la situació, el benestar emocional han deixat de ser un tabú i s’han convertit en un tema recurrent en les converses de l’àmbit professional i privat de la població més jove.

Per reforçar l’efemèride, el consistori ha preparat un seguit d’activitats i materials divulgatius, realitzats des dels serveis infoJOVE de la ciutat conjuntament amb el servei “Aquí t’escoltem”, un servei per a joves de 12 a 20 anys que proporciona eines i recursos per enfortir les habilitats personals i socials, i fomentar el creixement personal dels i les joves.

    • Una animació interactiva a les xarxes socials per mostrar als joves els serveis i ajuda que poden trobar al seu punt infoJOVE, sobretot focalitzat en els àmbits relacionats amb el benestar emocional com la cultura, els esports, els espais de trobada i els hobbies.
    • Una activitat virtual que recollirà les expressions artístiques dels i les joves mostrant les seves emocions a través de frases, dibuixos, dansa, vídeos o cançons, que es compartiran a la xarxa social Instagram sota el hashtag #infoJOVEemociona
    • Un joc interactiu tipus tria la teva aventura, per ajudar als i les joves a arribar als diferents serveis a través de diverses preguntes. S’han realitzat dos jocs, un per a menors de 16 anys més focalitzat a recursos acadèmics, benestar emocional i voluntariat i associacionisme; i una per a majors de 17 anys on s’inclouen serveis i recursos d’orientació laboral, mobilitat internacional o habitatge.

Barcelona al costat dels i les joves durant la pandèmia

L’Ajuntament de Barcelona ha treballat durant tota la pandèmia per oferir als més joves les eines i recursos necessaris per ajudar-los a identificar les diferents emocions que han patit durant aquest any. Els serveis infoJOVE, tant en format digital com presencial, han esdevingut uns espais d’informació on els joves s’han sentit segurs i han pogut expressar lliurement les seves emocions i sensacions, sempre guiats per un equip de professionals que busquen afavorir l’autonomia, el desenvolupament personal i la participació socials dels més joves.

Durant l’any 2020, el total d’usos dels serveis infoJOVE ha estat de 113.735, realitzats majoritàriament als Punts infoJOVE. Per la seva banda, s’han fet gairebé 9.000 atencions des de les assessories especialitzades, incrementant-se en un 11,5% les sessions individualitzades respecte a l’any 2019. Respecte al Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF), durant l’any 2020 ha registrat un total de 9.702 consultes; de les quals més de 2.100 han estat atencions individuals a adolescents al servei “Aquí t’escoltem”, un 46% més que l’any anterior.

Pel que fa al període de confinament, els serveis infoJOVE va recollir un total de 3.690 consultes i assessories telemàtiques, de les quals 857 accions van estar relacionades amb temàtiques de la Covid-19. En total es van produir 30.207 interaccions entre els i les joves i els diferents serveis del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona.

La Xarxa infoJOVE aglutina els 11 Punts infoJOVE (PIJ) i els 80 Punts JIP situats als instituts. A més, cal sumar les 5 assessories especialitzades en temes acadèmics, laborals, en emprenedoria juvenil, habitatge compartit, mobilitat internacional i associatius, que treballen coordinadament amb els serveis d’escolta emocional “Aquí t’escoltem”, present en 9 districtes de la ciutat.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’equip del Síndic de Greuges farà una atenció telemàtica el proper 21 d’abril als veïns de Blanes

Notícia següent

Un de cada cinc catalans ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna

Notícies relacionades