Barcelona aprova inicialment el nou full de ruta pel 22@

ERC avala el tràmit però demana concreció per a l'aprovació final

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment aquest dimecres en una sessió extraordinària de la Comissió d’Urbanisme la tramitació de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que defineix el full de ruta per al districte tecnològic del 22@.

La proposta, que s’ha treballat entre el Govern municipal i ERC, ha comptat amb els vots favorables de BComú i PSC, ERC i les abstencions de JxCat, Cs, PP i BCN Canvi.

En una roda de premsa anterior a la comissió, els tinents d’alcalde Jaume Collboni (PSC) i Janet Sanz (BComú) han posat l’accent en que la proposta vol “esprémer tot el potencial” del 22@ a nivell econòmic i d’habitatge protegit.

La normativa urbanística aprovada l’any 2000 preveia tres milions de metros quadrats per a empreses i activitat econòmica, i ara s'”agilitaran els tràmits” per activar el milió de metres quadrats que queden per desenvolupar, i que preveu generar uns 60.000 llocs de treball.

En relació a l’habitatge, l’any 2000 es van projectar 9.300 en aquest àmbit, xifra que s’eleva als 15.800 en aquest nou projecte i, d’aquestes, 10.100 seran habitatges protegits (mentre que en el 2000 solament es preveien 5.200).

MÉS ESPAI VERD

Una de cada tres carrers horitzontals i verticals passaran a ser una xarxa d’eixos verds, on el 70% dels espais es destinaran al vianant i la vegetació, en lloc del 40% actual, i es treballarà per aconseguir un 80% d’ombra a l’estiu i per la gestió sostenible de l’aigua.

Al 22@ li queda per desenvolupar un 37,2% de la seva superfície i, per facilitar la seva transformació, el MPGM agilitarà la gestió de les llicències i els plans derivats per reduir fins a en dos anys els terminis de tramitació.

Per desplegar el pla s’engegarà l’Oficina 22@ –un espai coordinat entre les àrees de Promoció Econòmica i Urbanisme– per centralitzar tota la informació: “Hi ha una expectació molt positiva d’aquells que volen impulsar projectes empresarials en el 22@”.

OPOSICIÓ

El portaveu d’ERC, Jordi Corones, ha condicionat el seu recolzament en la tramitació final al fet que s’incloguin les seves demandes per al projecte, que contempla un calendari per implementar l’Oficina 22@; instruments fiscals per assumir la càrrega en plusvàlues i IBI, i protecció del patrimoni.

Jordi Martí (JxCat) ha expressat dubtes sobre a l’impacte econòmic de l’operació, la naturalesa dels habitatges i dels equipaments, i el regidor de Cs Celestino Corbacho ha demanat apostar per augmentar el parc de lloguer, i no per incrementar els habitatges en propietat.

El regidor del PP Óscar Ramírez ha dit que aplaudit la creació de l’Oficina 22@ i ha demanat crear les condicions òptimes per atreure noves inversions, i Eva Parera (BCN Canvi) ha enlletgit al Govern municipal deixar l’oposició “de costat” en aquest projecte.