Barcelona Activa prescindirà de 158 treballadors

L'agència reduirà projectes impulsats pel SOC davant la "impossibilitat de contractar" personal

La direcció de Barcelona Activa ha comunicat que prescindirà de 158 treballadors de l’àrea d’ocupació, 56 dels quals estan empleats a través de la borsa de treball, segons el Sindicat de Professionals de l’Ocupació a Catalunya (SPOC) i el Col·lectiu Ronda. L’agència municipal reduirà el nombre i la dimensió dels projectes impulsats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) davant “la impossibilitat de contractar les persones que haurien de treballar en els programes que se’ns adjudiquessin”. Barcelona Activa atribeuxi la situació a l fet de no poder contractar “ni a través de contractes d’obra i servei, a causa de sentències recents, ni a través de contractació indefinida, tal com estableix la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat”.

La direcció de l’agència pública de foment econòmic i de l’ocupació va anunciar la decisió a la seva plantilla en un correu electrònic el passat dia 29 de juny. En aquesta comunicació, Barcelona Activa assegurava que estava duent accions per posar-hi solució, i que estaven treballant en un nou marc de gestió amb el SOC, amb un conveni plurianual.

Mentrestant, l’empresa haurà d’ajustar els imports de les convocatòries a les quals opten “sense recórrer a noves contractacions” amb la conseqüència que “l’oferta d’ocupació disminuirà, doncs, de manera apreciable durant els propers mesos”.

El Sindicat de Professionals de l’Ocupació a Catalunya (SPOC) estudia les possibles accions legals a emprendre i mobilitzacions per protestar per l’extinció del lloc de treball de les 158 persones que actualment tenen contractes d’obra i servei.

“Resulta increïble -denuncien des del sindicat SPOC- que la resposta de l’agència pública responsable de fomentar l’ocupació i el desenvolupament econòmic de la ciutat de Barcelona a unes sentències que constaten que es fa un ús abusiu de les figures legals de temporalitat sigui, simplement, renunciar a mantenir una de les seves principals funcions”.

L’organització sindical considera “inversemblant i lamentable” que l’oferta d’ocupació de Barcelona Activa “s’empobreixi i es redueixi de forma dràstica en un moment de contracció econòmica profunda”.

El despatx d’advocats afegeix que “sentències recents” han considerat fraudulenta la utilització que l’entitat fa dels contractes d’obra i servei i de les restriccions pressupostàries que dificulten la contractació al sector públic.

Natxo Parra, advocat laboralista de Col·lectiu Ronda assenyala que la mesura que “probablement constitueix un acomiadament col·lectiu encobert i podria arribar a considerar-se una actitud de represàlia enfront de les accions legals dels treballadors i treballadores de Barcelona Activa”.