Algunes comunitats podran sortir de l’estat d’alarma abans del 21 de juny

“Les autoritats sanitàries han plantejat que efectivament sigui a partir de la fase 3 quan la capacitat de la comunitat autònoma sigui absoluta, per manejar els temps i sens dubte també per plantejar l’aixecament de l’estat d’alarma abans fins i tot de el 21 de juny”, ha assegurat Sánchez, sempre que la situació epidemiològica en aquests territoris així ho permeti.

Malgrat l’acord de Govern amb Esquerra, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest diumenge a rebutjar una darrera ampliació de l’estat d’alarma, com ve fent tots els diumenges, fins que no recuperi les seves plenes competències. Aquest dimecres, en tot cas, JxCat seguirà instal·lat al bloc de el no a l’alarma, al costat de el Partit Popular, Vox i la CUP. Falta per confirmar-se si Ciutadans es mantindrà en el bloc de l’sí, com ha fet la formació d’Inés Acostades des de la primera ampliació de l’estat d’alarma que Sánchez va decretar el passat 14 de març, tot i el pacte subscrit amb ERC. També en el bloc del no es mantindrà Compromís, ja que el seu únic diputat al Congrés, Joan Baldoví, ja ha anunciat que tornarà a rebutjar aquesta última pròrroga de l’alarma, perquè el Govern central, segons ha denunciat, continua sense atendre les seves reclamacions.

Entre elles, que la Generalitat valenciana gestioni l’ingrés mínim vital que el Consell de Ministres va aprovar divendres passat, com sí faran les comunitats forals d’Euskadi i Navarra. Precisament la gestió d’aquest ingrés mínim vital, una altra de les demandes d’Esquerra que no va ser acceptada aquest dissabte pel Govern, l’han demandat també aquest diumenge alguns presidents autonòmics de PP, com el gallec Alberto Núñez Feijóo o l’andalús Juanma Moreno.

L’Executiu central al·lega que les comunitats forals si estan preparades per desplegar aquesta mesura “amb rapidesa”, segons ha argumentat el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá. No obstant això, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, s’ha obert a estudiar convenis futurs perquè les comunitats de règim general puguin participar també en la gestió de l’ingrés mínim vital a partir de l’any que ve.