1.800 persones troben feina a Barcelona durant la pandèmia gràcies a programes municipals

La meitat de les persones beneficiàries de les mesures Crea Feina i Projectes Integrals amb Contractació són majors de 45 anys i un 59% dones, segments poblacionals que solen tenir més dificultar en trobar feina

L’Ajuntament de Barcelona ha activat mesures extraordinàries de contractació durant la pandèmia que, a més de totes les activitats d’ocupabilitat gestionades per Barcelona Activa, han estat palanca de reactivació amb efectes directes sobre les persones, impactant positivament en l’economia. Les mesures de contractació directa han permès que 1.800 persones aconsegueixen una feina estable i de qualitat, entre els anys 2020 (des de l’inici de la pandèmia) i fins al moment actual de 2021.

Del total d’aquestes persones, més de 1.000 ho han fet amb contractes de serveis a la ciutat a través dels Projectes Integrals amb Contractació (anteriorment, plans d’ocupació però amb incorporació de formació i acompanyament a la recerca de feina); i prop de 800 són persones contractades a través d’un programa municipal, Crea Feina Plus, que ha suposat subvencions a les empreses com a incentiu a ampliar les seves plantilles.

El consistori ha destinat 24,5M€ a mesures de creació d’ocupació arran els efectes de la pandèmia en el mercat de treball i la situació crítica d’un gran nombre d’empreses i sectors que més n’han patit les conseqüències, un 65% dels recursos que han finançat les mesures han estat municipals i ha comptat amb l’aportació dels fons provinents del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, ha declarat que “amb aquests programes estem aconseguint insercions laborals en un moment encara delicat per la pandèmia, i hem volgut fer un reconeixement a totes les empreses i les persones treballadores, posant cara i ulls a les xifres que sovint comuniquem. El nostre compromís com a Ajuntament és crear oportunitats econòmiques, de treball i recursos. Hem sentit a comerciants, botiguers, i empreses diferents donant testimoni de com estan fent créixer els seus negocis, ampliant les seves plantilles, i nosaltres volem estar al costat de la petita economia”.

Acte de reconeixement a qui fa possible la reactivació de l’ocupació a la ciutat

En un acte celebrat durant el matí, en el marc del Saló de l’Ocupació, mig miler de persones s’han trobat a la Font de Montjuïc en un acte de reconeixement a tots els agents socials i econòmics que estan fent possible la sortida de la crisi, i especialment de moltes de les històries particulars que tenen un impacte positiu i de qualitat de vida en passar en una situació de desocupació a ser-ne població activa. Algunes d’aquestes persones prestant serveis amb valor a la comunitat, i d’altres amb empreses de diferents sectors estratègics per a la ciutat.

Barcelona porta set mesos consecutius amb una baixada de l’atur, i és una ciutat pionera en elaborar mesures de xoc contra la pandèmia que donen suport a l’economia, amb la qual cosa ha aconseguit un impacte a unes 30.000 empreses i prop de 135.000 persones. Els exemples de programes com el Crea Feina, amb ajuts a empreses per a la contractació de persones en situació d’atur, s’ha destinat 3,75M€; i en els Plans Integrals amb Contractació, les contractacions directes de l’Ajuntament, amb la participació de districtes, gerències, instituts i consorcis públics, per afavorir la inserció laboral i reforçar els serveis municipals, 12,5M€.

Un 50% de les persones beneficiàries d’aquests ajuts han estat persones més grans de 45 anys; un 25% menors de 30 anys; un 55% dones; i 43% amb estudis primaris, amb contractes des de 6 mesos a indefinits. Els ajuts i mesures tenien prioritat afavorir sobre els col·lectius i segments poblacionals que més dificultat solen tenir per trobar una feina, segons els indicadors.

En el cas de les empreses, el 50% d’aquests ajuts atorgats han arribat sobretot a micropimes, amb plantilles inferiors a 10 persones. Mentre que els Projectes Integrals amb Contractació han desplegat 290 projectes, i han contractat fins a 39 perfils professionals diferents, entre ells, un 41% de serveis a la comunitat, dinamització i cohesió social; un 31% de medi ambient i sostenibilitat; un 14% de tecnologies de la informació i la comunicació; un 10% de manteniment d’equipaments i espais públics.