Divendres, 29 de març de 2024
És notícia

Barcelona revisa grans subvencions per comprovar si hi ha irregularitats

Avatar photo

El consistori activarà un telèfon anònim per denunciar casos de corrupció o males pràctiques

L’Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques de l’Ajuntament de Barcelona està revisant 100 expedients de subvencions de més de 100.000 euros pertanyents als exercicis 2014 i 2015 per comprovar si es van atorgar correctament o si hi ha errors o irregularitats. Aquesta és una de les actuacions que està portant a terme l’oficina, que aquest dijous ha fet balanç del seu primer any d’activitat. Entre les novetats de cara al futur destaca la creació d’un telèfon anònim per denunciar casos de corrupció o males pràctiques, que se suma a la Bústia Ètica que ja està funcionant, i que ha rebut un total de 235 comunicacions, 13,82 per setmana. El director de l’organisme, Joan Llinares, deixarà el seu càrrec per dirigir l’oficina antifrau valenciana. El substituirà Sílvia Vernia.
Llinares, que fins ara era també gerent de Recursos de l’Ajuntament, ha explicat que els expedients s’han triat de forma aleatòria i que en alguns casos s’han detectat defectes formals, com per exemple que faltava el justificant d’una transferència bancària o que les fotocòpies no estaven compulsades. La majoria de les entitats han subsanat els errors, i a les que no ho han fet se’ls ha fet un requeriment de reintegrament dels diners. Dels 100 expedients revisats, s’ha detectat algun problema en menys de la meitat, però les dades concretes es presentaran en unes setmanes.

L’Ajuntament ha volgut fer balanç de l’activitat de l’oficina per acomiadar Joan Llinares. Durant aquest primer any de funcionament, la Bústia Ètica ha rebut 235 comunicacions, de les quals 27 s’han acceptat i s’estan ara estudiant. Ara es crearà un telèfon anònim per tal de superar la “bretxa digital” i que tothom pugui tenir l’oportunitat de denunciar possibles corrupteles.

Per la seva part, el portal de transparència ha tingut una mitjana de 7.350 visites mensuals, el 5% del total de les que rep la web del consistori. Les qüestions més descarregades tenen a veure amb les tarifes dels serveis funeraris, el sistema d’informació municipal i el catàleg de llocs de treball de les diferents entitat municipals. Pel que fa a la informació en obert, es consulten els contractes, les retribucions de càrrecs electes i alts càrrecs i les dades de la plantilla municipal.

Llinares ha aprofitat el seu comiat per opinar que, en termes generals, la corrupció no ha penetrat a l’Ajuntament de Barcelona, però ha advertit que el risc “sempre hi és”. També ha remarcat que ha se’n va amb la seguretat que va fer “el que calia fer” en el marc del consorci del Palau de la Música per esclarir responsabilitats. “És difícil veure què més haguéssim pogut fer”, ha dit pel que fa a la voluntat de l’Ajuntament que el Palau tornés a acusar CDC.

Sílvia Vernia serà la nova directora de l’Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques. Des de 1988 és funcionària de carrera de l’Ajuntament i fins ara era directora d’Anàlisi de la mateixa oficina.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Detenen a Sant Carles de la Ràpita un home buscat per les autoritats espanyoles

Notícia següent

Queixes contra cinc residències de gent gran per no oferir una atenció adequada

Notícies relacionades