Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Barcelona reivindica la protecció de les treballadores i un canvi de model econòmic

Avatar photo

A més d’un reconeixement als col·lectius de treballadors més afectats durant la crisi de la Covid19, també s’han apuntat les línies per assolir una transició laboral justa

Amb motiu del Dia del Treball, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat per primera vegada un acte institucional que ha reunit tant agents sindicals i institucionals com experts en models de treball. Aquest serà el segon 1 de maig que té lloc en temps de pandèmia, cosa que està afectant les formes de treballar i l’economia local i mundial, i es vol capgirar la situació fent de la ciutat un referent en la creació de llocs de treball de qualitat.

Per reconèixer els valors del treball i reivindicar el paper de la gent treballadora en un context especialment dur, s’ha volgut organitzar un esdeveniment per reflexionar sobre el present, el futur i els canvis que l’actual situació comportarà en els models del treball. Especialment, centrat  en l’esforç col·lectiu d’aquells i aquelles que s’han dedicat als serveis essencials, sanitaris, personal de residències, comerciants, cossos de seguretat, transportistes, així com les persones al capdavant de comerços, sectors de restauració i d’altres sectors amb fortes afectacions.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha dedicat unes paraules a les persones que no poden treballar i que han perdut la feina o que es troben en situació d’ERTO, de qui ha dit que “són la nostra preocupació i han de ser la nostra principal ocupació”. El tinent ha reivindicat que “cal donar garanties a aquests treballadors i treballadores” i ha  recordat que “aquest virus no només afecta a la salut, sinó que també molt directament fa incrementar l’atur i les desigualtats socioeconòmiques, per la qual cosa, en aquest moment de reactivació i transformació de l’economia cal protegir el treball i sortir de la crisi amb un canvi de paradigma”.  “Barcelona aposta per un model econòmic amb creixement inclusiu per poder arribar a generar llocs de treball de qualitat i redistribuir la riquesa”.

Així mateix, totes les veus han compartit la visió que els nous models de treball no han de deixar ningú enrere, i qualsevol “transició laboral” ja sigui cap a models digitals o cap a d’altres canvis ha de ser “justa”, ha destacat Raquel Gil, comissionada de Foment de l’Ocupació i Contra la Precarietat Laboral. La comissionada ha posat l’exemple del Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil, elaborat conjuntament amb els agents socials, i que arribarà a 15.000 joves, un dels col·lectius més vulnerables, amb feines en condicions de precarietat en molts casos i que han estat dels primers acomiadats durant la pandèmia, com s’ha constatat.

A Barcelona, l’atur juvenil entre 16 i 24 anys és del 30%, i tot i que és més baix que a la resta del país, suposa el doble de la mitjana general a la ciutat, que és del 12,4% actualment. D’altra banda, l’atur registrat fins als 35 anys a Barcelona s’ha incrementat en un 50% respecte a l’any passat.

Mirada cap a les generacions del futur

Durant l’acte de commemoració del Dia del Treball, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, s’ha posat de manifest que la forma com es plantegi la sortida de la crisi determinarà el futur de les properes generacions fet

Collboni ha recordat que “és el moment que la ciutat doni resposta al neguit dels joves davant una realitat incerta, per la qual cosa les administracions tenim l’obligació de cercar solucions i activar plans i mesures que reforcin les contractacions dignes cap a aquest col·lectiu”. A més del Pla Juvenil, recentment s’ha activat el programa Crea Feina Plus, mitjançant el qual les empreses poden sol·licitar la contractació de persones joves, entre d’altres col·lectius, i reben una subvenció de fins a 6.000 euros.

La idea és “guanyar el futur”, amb una ciutat que generi “oportunitats per a tothom: treballadors i treballadores joves, emprenedors i emprenedores, persones autònomes o petits empresaris”, amb “un treball digne” i amb “el reconeixement del valor del treball”, ha dit Collboni.

Esther Lynch, Secretària General Adjunta de la Confederació Europea de Sindicats, convidada a la sessió per donar més perspectiva i globalitat, ha apuntat que “una de les fites més importants en aquest moment és la proposta d’un salari mínim a nivell europeu”, i s’ha referit al concepte de bretxa salarial en qüestió de gènere i el paper dels sindicats per aconseguir avenços en aquest terreny.

Camil Ros, secretari general d’UGT Catalunya ha assenyalat que “una gran aliança de les administracions estatals i europees són clau per gestionar aquesta crisi amb dignitat i salut”. Per la seva banda, Javier Pacheco (CCOO) ha emfatitzat la necessitat de teixir les aliances socials i les complicitats dels governs “per no portar a la precarietat a milers de persones”, i “posar el treball al centre de les prioritats” i ha demanat un increment del poder adquisitiu de la gent que més pateix els efectes de la crisi.

Convivència dels sectors estratègics de futur amb els tradicionals

L’aposta per Barcelona és diversificar i enfortir els sectors estratègics de futur que generaran ocupació de qualitat, entre ells, la tecnologia, la innovació, la indústria 4.0, l’economia blava, sense deixar de banda aquells sectors tradicionals com ara el comerç, la restauració, el turisme, la cultura o els esports.

Tot això queda recollit a l’agenda econòmica de ciutat, Barcelona Green Deal, que aprofundeix en els vectors de la digitalització i la sostenibilitat i per oferir noves oportunitats laborals a la població de Barcelona i fomentar el talent a la ciutat amb l’objectiu últim de crear uns 100.000 llocs de treball fins al 2030.

L’acte s’ha celebrat a Nou Barris, un districte representatiu de famílies treballadores i on l’Ajuntament de Barcelona està fent una aposta ferma per portar projectes, i experiències vinculades a la capacitació i a la transició laboral cap a nous sectors professionals, com ara el Cibernàrium, l’escola 42 Barcelona, o el conjunt de serveis  com el Parc Tecnològic –lloc on s’ha celebrat l’acte institucional– o Nou Barris Activa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un mort en un incendi en un pis de l’Hospitalet de Llobregat

Notícia següent

Tanca la coneguda merceria Parisi de Reus amb 90 anys d’història

Notícies relacionades