Dissabte, 20 de juliol de 2024
És notícia

Barcelona disposa aquest hivern 134 refugis climàtics per fer front al fred

Avatar photo

Davant de la previsió de descens de les temperatures, l’Ajuntament de Barcelona posa aquests espais a disposició de la ciutadania per protegir-se del fred

Aquest hivern l’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de la ciutadania un total de 134 refugis climàtics per fer front al fred. Es tracta de diferents equipaments municipals i espais públics que proveiran confort tèrmic als usuaris. Aquests equipaments tenen altres usos però, també podran ser utilitzats, especialment per persones vulnerables, com a espais on refugiar-se davant del descens de les temperatures. Es tracta d’una iniciativa que complementa la implementació en els darrers tres anys de la xarxa de refugis climàtics durant els mesos d’estiu.

Actualment, s’està treballant per ampliar el nombre d’equipaments que formen part d’aquesta  xarxa i augmentar així el seu grau de cobertura, per tal que, en un futur proper, el 100% de la població pugui disposar d’un espai d’aquestes característiques a menys de 5 minuts a peu.

D’aquesta manera, la ciutadania podrà fer ús d’aquesta xarxa d’espais per protegir-se de les temperatures extremes, tant de calor com de fred, durant tot l’any. També es preveu millorar el confort i la qualitat dels serveis oferts per aquests espais, així com les accions de difusió i comunicació per tal de donar a conèixer aquesta xarxa a la ciutadania.

Aquesta temporada d’hivern 2023 la Xarxa d’Espais de Refugi Climàtic s’iniciarà amb 134 equipaments, dels quals 64 són equipaments de proximitat, 39 biblioteques, 20 complexos esportius, 8 museus, 2 equipaments ambientals, a més del CUESB.

Es pot consultar la localització i els horaris d’aquests espais en aquest espai web: https://www.barcelona.cat/barcelona-pel-clima/ca/barcelona-respon/accions-concretes/xarxa-de-refugis-climatics

Característiques actuals dels espais de refugi climàtic:

Poden ser interiors o exteriors:

  • Els espais interiors estan activats durant tot l’any perquè puguin ser utilitzats tant per fer front a la calor com al fred.
  • Els espais exteriors s’activen només durant la fase preventiva per onada de calor, que va del 15 de juny al 15 de setembre.
  • Són espais que proporcionen confort tèrmic a la població, mentre mantenen altres usos o funcionalitats.
  • Als espais interiors es recomana mantenir una temperatura de consigna de 27 °C durant l’estiu i de 19 °C durant l’hivern.
  • Estan especialment dirigits a persones vulnerablesa la calor i al fred (nadons, majors de 75 anys, malalts crònics i persones amb menys recursos, etcètera).
  • No és per a persones que requereixen atenció mèdica, que s’han de dirigir al centre de salut pertinent.
  • Han de tenir una bona accessibilitat, proporcionar àrees de descans confortables (cadires o bancs), aigua gratuïta i ser segurs.
  • Els parcs urbans que formen part d’aquesta xarxa a l’època de calor tenen una presència elevada de verd urbà, són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i disposen de fonts d’aigua i seients.
  • Els equipaments que formen part de la xarxa estan identificats amb un vinil identificatiu a l’entrada.

 

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

four × 5 =

Notícia anterior

Incendi a la deixalleria de Vacarisses

Notícia següent

Alerta per fort vent arreu de Catalunya i nevades a cotes baixes

Notícies relacionades